VRD_werkgever_header.jpg
Leonie Huigen
P&O adviseur, Veiligheidsregio Drenthe

Onze medewerkers staan met stip op één. Dat betekent meer.

Gezond en vitaal met drie V's van VRD

Veiligheidsregio Drenthe (kortweg VRD) is een van de 25 veiligheidsregio’s die Nederland rijk is. De organisatie zet zich, de naam zegt het al, in voor veiligheid. Niet alleen voor de inwoners van Drenthe, maar zeker ook voor alle VRD-medewerkers. Goed werkgeverschap staat bij VRD dan ook met stip op één. En daar draagt HumanCapitalCare graag aan bij.

Het overgrote deel van de VRD-collega’s werkt als vrijwilliger bij de brandweer. Dat fit zijn voor een brandweermens een absolute pre is, behoeft geen uitleg. Logisch dus dat de organisatie maximaal inzet op gezondheid en vitaliteit. Ook staat werkgeluk hoog op de agenda. Hoe VRD hier samen met HumanCapitalCare invulling aan geeft? Door middel van drie V’s: vakmanschap, vertrouwen en verbinding.

Derk van Veenen
Brandweervrijwilliger, VRD

Voor elkaar door het vuur gaan. Dat betekent meer.

De drie V's

Vakmanschap

“Onze werknemers zijn goed geschoold en volgen regelmatig cursussen om bijgespijkerd te worden en blijven,” vertelt P&O adviseur Leonie Huigen. “Zo beschikken ze altijd over de meest recente kennis en vaardigheden. Naast de verplichte cursussen, is er ook veel ruimte voor eigen inbreng. Dus heeft iemand interesse in een vakgebied buiten zijn eigen kerndiscipline? Dan creëren we ruimte om op dat vlak de verdieping op te zoeken. Want wie weet wat daar weer voor moois uit voort komt?”

Vertrouwen

VRD kent geen vaste functieomschrijvingen en kijkt liever naar bezieling en talent. “Wat dat betreft zijn we wat anders dan anders, tonen we meer lef misschien. Een van onze medewerkers uit de 24-uursdienst heeft bijvoorbeeld een passie voor sporten. Daarom hebben we hem ingezet als Coördinator PPMO. In die rol bereidt hij collega's voor op hun keuring. Onze medewerkers weten zelf het beste waar hun interesses en krachten liggen en dus luisteren we daarnaar. Met dat vertrouwen en de ontwikkelmogelijkheden, willen we onze medewerkers nog verder motiveren.”

Verbinding

De onderlinge verbondenheid tussen collega’s is zeer groot. “Je gaat niet zomaar bij de (vrijwillige) brandweer,” legt Leonie uit. “Voor veel van onze collega’s is het hun lust en hun leven. Het vak van brandweermens is vaak een echte familieaangelegenheid. Het sociale aspect, de onderlinge verbinding dus, is ontzettend belangrijk. Ze gaan letterlijk voor elkaar door het vuur. Er belandt dan ook nogal wat op hun bordje. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. HumanCapitalCare begrijpt dat en helpt ons proactief om onze medewerkers gezond, gemotiveerd en competent te houden.”

Samenwerking in beeld

Logo VRD zonder rand

Allround sparringpartner

Het mentale aspect verdient bij Veiligheidsregio Drenthe dus extra aandacht. Na een heftige inzet wordt er zorg geregeld door eigen collega's via het Team Collegiale Opvang. Mocht er daarnaast nog extra zorg nodig zijn, dan staat HumanCapitalCare voor ons klaar. “Ook gebruiken we hun expertise bij de verschillende keuringen, zijn ze een sparringpartner voor onze leidinggevenden en verzorgen ze bedrijfsmaatschappelijk werk op mentaal vlak. Het is prettig om een allround partner te hebben die al deze disciplines in huis heeft.”

VRD_werkgever_2-koloms.jpg

Familiair

“Ik kom bij veel organisaties, maar er zijn er weinig waar zoveel energie en aandacht uitgaat naar het menselijk kapitaal als bij VRD,” vindt René Los, arbeidsdeskundige en inzetbaarheidscoach bij HumanCapitalCare. “Ik zou ze bijna typeren als familie. Leidinggevenden kennen hun medewerkers niet alleen zakelijk, maar weten ook van hun thuissituatie en of ze goed in hun vel zitten. Medewerkers staan met stip op één, dat merk je aan alles. Zo hebben we onlangs samen een onderzoek gedaan onder medewerkers over hun welzijn en inzetbaarheid na één jaar corona. De resultaten delen we met alle medewerkers en vertalen we naar een aanpak met bijbehorende interventies.”

Regie bij de medewerker

Veiligheidsregio Drenthe biedt allerlei programma’s en workshops om haar medewerkers zowel fysiek als mentaal fit te houden. Belangrijk hierin is dat de regie bij de medewerker ligt. Derk van Veenen, brandweervrijwilliger, kan dat beamen: “We krijgen vanuit VRD alle mogelijke middelen aangereikt om vitaal te blijven. Het is aan onszelf om te bepalen of we daar gebruik van maken. Zo dreigde ik afgekeurd te worden door een te hoog BMI. Ik wist dat er iets moest gebeuren en heb contact opgenomen met een van onze vitaliteitscoaches. Ik krijg nu voedingsadvies en sport drie keer in de week met een personal trainer. In het begin deed ik dat alleen, maar inmiddels gaan er drie collega’s met me mee. Ik ben al ruim tien kilo kwijt én onlangs goedgekeurd bij de jaarlijkse preventieve keuring.”

VRD_medewerker_2-koloms.jpg
contacts
Ook voor elkaar door het vuur?
Ga met ons in gesprek. Dat betekent meer.

Meer verhalen uit de praktijk