Menzis_werkgever
Paul Stevens
Manager P&O, Menzis

Leefkracht versterken.
Dat betekent meer.

Menzis wil leefkracht versterken

De mens is het centrum van alles wat er bij Menzis gebeurt. Menzis wil goede zorg toegankelijk en betaalbaar houden voor iedereen, zodat ieder mens in de samenleving mee kan blijven doen. Maar de zorgverzekeraar gaat verder, want voorkomen is beter dan genezen. Het begint bij een goede gezondheid. Daarom zet Menzis zich in om de leefkracht van ieder mens versterken. Door een gezonde leefstijl te stimuleren met bijvoorbeeld SamenGezond en door met gemeenten, zorg- en welzijnspartners te werken aan slimmere en duurzamere oplossingen. Onder het motto ‘Practice what you preach’ doet Menzis er alles aan om haar eigen mensen te ondersteunen in het versterken van vitaliteit. Of zoals zij het zelf liever noemen: leefkracht.

Paul Stevens
Manager P&O, Menzis

We verbieden niets. We zetten hen wél aan het denken. Dat betekent meer.

Ademt leefkracht

Alles in het Menzis pand in Wageningen ademt leefkracht. Het daagt bezoekers op verschillende fronten uit om te bewegen en gezond te eten. Voordat je de lift neemt, moet je eerst een trap omhoog. Overal staan watertaps waar medewerkers gedurende de dag hun Dopper kunnen bijvullen. Het restaurant nodigt uit om voor een verantwoorde lunch te kiezen. Een broodje kroket kan wel, maar ligt niet standaard in de vitrine. Je moet dus vijf minuten langer wachten, wil je toch voor deze snack gaan. “We verbieden onze medewerkers niks,” benadrukt Manager P&O Paul Stevens. “We zetten hen wél aan het denken.”

Samenwerking in beeld

Logo Menzis zonder rand

Leefkracht versterken: samen van goed naar beter

Beweging en voeding zijn zeker niet de enige aspecten die bijdragen aan leefkracht. En dus gaat Menzis verder. Zo is er een aantrekkelijk pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden, een leefkrachtscan en een uitgebreid opleidingsprogramma. Sinds 2020 ondersteunt HumanCapitalCare Menzis in het versterken van de leefkracht van haar medewerkers. “We startten – zoals altijd - met de OrganisatieScan. Die maakte inzichtelijk op welke fronten Menzis al inzet op duurzame inzetbaarheid, waar nog terrein te winnen is en vooral, waar de HR-ambitie ligt. Dat inzicht en die ambitie is ons gezamenlijk vertrekpunt,” legt Jennifer van der Voorn, senior adviseur arbeid & gezondheid bij HumanCapitalCare, uit. “Daarna stelden we een taskforce op, bestaande uit mensen van HR, management, de ondernemingsraad en van HumanCapitalCare. Op basis van de OrganisatieScan benoemden we de doelstellingen en prioriteiten. En ontwikkelden vervolgens een integraal programma met gezamenlijke acties om de komende zes maanden de leefkracht te versterken.”

Enthousiasme en aandacht groeit

Reina Buursen - Leefkrachtambassadeur

Dat leefkracht bij Menzis met stip op één staat, blijkt wel uit de 35 leefkrachtambassadeurs die het bedrijf rijk is. Reina Buursen is een van die ambassadeurs. Ze enthousiasmeert collega’s om bijvoorbeeld in de pauze te gaan lunchwandelen of om mee te doen met een sessie mindfulness of ademhalingsoefeningen. “Waar ze eerst nog wel eens zeiden: ‘Laat mij mijn werk nu maar gewoon doen,’ worden medewerkers steeds enthousiaster over het verbeteren van hun leefstijl. Om dat enthousiasme nog verder aan te wakkeren, krijgt iedere medewerker sinds we thuis werken een eenmalig leefkrachtbudget. Dit mogen we besteden aan iets waarvan wij als medewerkers gelukkig worden. Denk aan een bijdrage voor nieuwe wandelschoenen, een blender of een mooie plant.”

Menzis_werknemer

Elke medewerker is belangrijk

Op nummer twee staat persoonlijke groei. “Daaronder verstaan we het fit for the future zijn door te blijven leren en jezelf te blijven ontwikkelen,” legt Paul uit. “Banen van nu bestaan over twee jaar misschien helemaal niet meer en worden vervangen door functies die we nu nog niet kennen. Het is dus belangrijk om up-to-date te blijven. Verder hechten we grote waarde aan een goede werk-privébalans én aan meedoen. Bij Menzis willen we dat elke medewerker een rol speelt in de maatschappij en binnen ons bedrijf. Iedereen levert een bijdrage en is daardoor even belangrijk. HumanCapitalCare begrijpt dat en helpt onze mensen bij het versterken van hun leefkracht.”

HumanCapitalCare zit kort op de bal

Menzis is vooral gevallen voor de moderne en consistente visie die HumanCapitalCare heeft op het begeleiden van medewerkers en leidinggevenden en op het advies dat ze uitbrengt op strategisch organisatieniveau. “Natuurlijk horen daar de mensen die ziek zijn bij,” legt Paul uit. “Maar het voorkomen dat mensen ziek worden, is minstens zo belangrijk. HumanCapitalCare is proactief, zit kort op de bal, kent onze cultuur en spreekt onze taal.  Ze vormen een goede aanvulling op onze visie en ambities en helpen enorm deze handen en voeten te geven. HumanCapitalCare zorgt voor actie en een frisse, objectieve blik. Samen zijn we vol energie aan de slag.”

contacts
Ook samen van goed naar beter?
Dat betekent meer.

Meer praktijkverhalen over samen werken aan goed werkgeverschap