Voorkom uitval door fysieke belasting

Fysieke belasting is volgens TNO naast psychische klachten nog altijd de belangrijkste oorzaak van beroepsziekten en verzuim. Maar liefst 34 procent van alle verzuimdagen is te wijten aan werkgerelateerde klachten aan het bewegingsapparaat. Aandacht voor een goede balans tussen de belasting en de belastbaarheid van uw medewerkers kan veel klachten voorkomen.

Van alle werknemers doet 42 procent fysiek belastend werk. Stel uzelf de vraag: Is er in onze organisatie ook sprake van fysieke belasting? Niet alleen zware taken (zoals tillen en duwen) vormen een risico, maar ook herhalende bewegingen, ongunstige werkhoudingen en langdurig zitten vormen een risico. Door aandacht te besteden aan een optimale werkomgeving en een goede balans tussen de belasting en de belastbaarheid, kunt u veel klachten voorkomen.

Week van de RI&E 2018
Van 11 tot 15 juni vindt de 4e Week van de RI&E plaats. Het thema van dit jaar is: ‘Voorkom verzuim en verloop, begin bij de RI&E’. De risico-inventarisatie en –evaluatie geeft immers duidelijk inzicht in de eventuele problemen en vormt daarmee het startpunt voor een goede aanpak van knelpunten van fysieke belasting.

Klantevents ‘Aan de slag met fysieke belasting’
HumanCapitalCare organiseert rondom de Week van de RI&E voor de HR-professionals van onze klanten vier inspirerende events door heel Nederland. Spreker is onder anderen auteur/strateeg Jeroen Busscher, bekend van de HR-bestseller ‘Onbeperkt Houdbaar’. In combinatie met een arbeidsdeskundige en een ergonoom van HumanCapitalCare wordt zo de vraag ‘Hoe houd ik mijn (oudere) medewerkers fysiek inzetbaar’ vanuit meerdere invalshoeken belicht. Dit gebeurt aan de hand van praktijkcases en theorie.

We kijken ook breder. Immers, de wereld van werk verandert. Ontwikkelingen als digitalisering van werkzaamheden, robotisering, flexibilisering van werk en het feit dat we langer moeten doorwerken, hebben impact. Hoe krijg je medewerkers mee in deze veranderende wereld van werk?

Aandacht voor fysieke én mentale ondersteuning
Als adviseur op het gebied van arbeid, vitaliteit en gezondheid heeft HumanCapitalCare alle kennis in huis om u als werkgever te helpen uw medewerkers langdurig inzetbaar te houden. HumanCapitalCare ondersteunt bij de ontwikkeling en uitvoering van preventief beleid. We helpen u inzicht te verkrijgen in uw meest belastende situaties en brengen daar verbeteringen in aan, variërend van een goed ontwerp van de werksituatie tot het slim organiseren van het werk en alles er tussenin.

Meer informatie?
Wilt u meer weten over hoe u de fysieke inzetbaarheid van uw medewerkers kunt verbeteren en hoe wij u daarbij kunnen ondersteunen? Neem dan gerust contact op met ons. We helpen u graag. U kunt ook onze themapagina over fysieke belasting bezoeken. Daar vindt u facts, artikelen en een video-impressie van de klantevents over dit onderwerp.

terug naar overzicht