Motiverend leiderschap_horeca_header.jpg

Een vitaal leider kan de 'vitaalslag' maken

Goed leidinggeven begint met kennis van eigen gedrag. En weten wat dat met anderen doet. Maar wie leidinggeeft, zal zichzelf soms ook moeten overwinnen. Door andermans communicatiestijl aan te nemen, omwille van effectief contact. Een vitale leider kan ‘meedoen’ met andermans voorkeursstijl van communiceren.

Maak de vitaalslag in drie fases

Zie je een team gemotiveerde medewerkers, dan is vaak een goede leidinggevende in de buurt. Iemand die de ‘vitaalslag’ kan maken naar de mensen waarmee hij of zij werkt. Dit vergt een hink-stap-sprong van zelfkennis naar afstemming op de medewerker.

1. Hink: zelfkennis

Om een medewerker optimaal in te zetten, wil je als leidinggevende goed op deze persoon kunnen intunen. Dit begint met zelfinzicht. ‘Waar sta ik? Wat is het effect van mijn eigen gedrag? Hoe ben ik onder druk? Door welke bril kijk ik? En op welke valkuilen en allergieën moet ik bedacht zijn? Hierbij helpt Lumina Spark; een bewezen instrument dat zicht geeft op gedrag en eigenschappen.

Lumina Spark werkt met vier basiskleuren die de voorkeursstijl van een persoon weergeven: geel, rood, blauw en groen. Iemand met een groene stijl, bijvoorbeeld, geeft om harmonie en is op anderen gericht. Uit de basiskleuren kunnen alle tussenliggende kleuren ontstaan, ‘hokjes’ zijn er dan ook niet.

2. Stap: inzicht in de ander

‘Waar staat de medewerker? Waar loopt deze warm voor?’ Inzicht in de medewerker maakt een leidinggevende meer begripvol. Het helpt hem of haar om deze persoon op de goede manier aandacht te kunnen geven en te motiveren.

De Lumina-tool reikt de woordenschat aan waarmee een leidinggevende ook het voorkeursgedrag van een medewerker kan inschatten. Om daarop in te spelen. Een medewerker met veel rood in het profiel kan bijvoorbeeld directer worden benaderd dan een medewerker met veel groen in het profiel.

3. Sprong: de vitaalslag

Hoe kun je het inzicht in jezelf en in de ander op elkaar afstemmen? ‘Spreek de taal van de ander’ is het devies voor wie een ander ‘mee wil krijgen’ of motiveren. Dat is niet gemakkelijk. Want vanuit eigen voorkeursgedrag neigt iedereen naar de eigen voorkeursstijl van communiceren.

Een voorbeeld. Stel dat je nogal resoluut bent, vooral wanneer je onder druk staat. Je voorkeursstijl is tamelijk rood. Maar de medewerker in kwestie is beduidend meer behoedzaam. Blauw. Voor het beste resultaat stem je dan als leidinggevende jouw gedrag en communicatiestijl af richting blauw. Rustig overtuigen met feiten en praktische argumenten. Een uitdaging!

Acteren met gedrag dat voor jou ‘ver-van-mijn-bed-show’ is, is verdraaid moeilijk.

Samenvattend: maak de vitaalslag

Goed leidinggeven begint met kennis van eigen gedrag. De leidinggevende die zichzelf en de medewerker kent én kan switchen naar de  voorkeursstijl van de ander, bereikt de beste samenwerking en geïnspireerde medewerkers. Dat is waar vitaal leiderschap over gaat.

contacts
Werk maken van leiderschap?
Wij staan klaar.