Wanneer jouw medewerker ziek wordt tijdens zijn vakantie dan kunnen deze dagen worden omgezet naar ziektedagen. Daarmee lever je dus geen vakantiedagen in. Gebeurt dit automatisch wanneer hij ziek is? Nee, daarvoor dient de medewerker zich wel te houden aan het verzuimprotocol.
Verzuimprotocol
De meeste organisaties hebben een eigen verzuimprotocol. Is dit echter niet het geval, dan is onderstaand een voorbeeld dat je als organisatie kunt hanteren bij ziekte op vakantie:
- Jouw medewerker dient zich zo snel mogelijk (in ieder geval binnen 24 uur) ziek te melden bij de werkgever en eventueel ook bij de arbodienst.
- Hij moet aangeven op welk adres en/of telefoonnummer hij bereikbaar is.
- Moet hij behandeld worden op de vakantielocatie? Dan dient hij te zorgen voor een medische verklaring van de dienstdoende arts. Denk hierbij aan een diagnose, advies en verwachte verzuimduur.
- Kan jouw medewerker vanwege medische gronden na de vakantie nog niet terugkeren naar Nederland? Dan moeten er bewijzen zijn dat hij niet kan reizen.
- Is jouw medewerker weer beter? Dan moet hij zich ook weer beter melden bij zijn leidinggevende.
- Wanneer hij weer in Nederland is, neemt hij zo snel mogelijk contact met de leidinggevende op. Op die manier kan hij worden opgeroepen voor een spreekuur bij de bedrijfsarts.
Wettelijk kader
Toch kan het voorkomen dat ziektedagen toch worden aangemerkt als vakantiedagen. Wettelijk gezien zitten daar twee voorwaarden aan:
- De afspraak moet in de arbeidsovereenkomst of CAO staan of de medewerker moet hiermee instemmen.
- Het mag alleen gaan over ‘bovenwettelijke’ vakantiedagen.
Ligt er geen schriftelijke afspraak, dan kan de werkgever op het moment van de ziekmelding met de medewerker afspreken om ziektedagen om te zetten in vakantiedagen. Stemt de medewerker hier niet mee in, dan blijven het vakantiedagen en worden hier geen ziektedagen van gemaakt.
Hopelijk genieten u en uw medewerkers van een gezonde en onbezorgde vakantie.