De overgang: impact op werk en welzijn

Liefst tachtig procent van alle Nederlandse vrouwen krijgt in hun leven last van de overgang, zo blijkt uit cijfers van TNO. Jaarlijks zitten 1,8 miljoen Nederlandse vrouwen tussen de 45 en 60 jaar in de overgang, waarvan een derde van hen zelfs ernstige klachten ondervindt. De overgang heeft invloed op het welzijn van deze medewerkers, wat kan leiden tot verminderde productiviteit en verhoogd ziekteverzuim
Klachten zijn uiteenlopend en verschillen per vrouw. Veel voorkomende symptomen tijdens de overgang zijn opvliegers, menstruatiestoornissen, mindere slaapkwaliteit en stemmingswisselingen.
Vrouwen kunnen zelf aan de slag met bijvoorbeeld leefstijladvies of medische behandeling. De bedrijfsarts, arboverpleegkundige en leefstijlcoach kunnen een rol spelen in de (h)erkenning en adviezen.
Bespreekbaar maken
De overgang bespreekbaar maken op de werkvloer is zeer belangrijk. Dat blijkt in bepaalde gevallen nog een te nemen drempel, omdat het nog steeds een taboe-onderwerp betreft. Vrouwen die klachten ondervinden van de overgang, moeten de vrijheid voelen om hier met hun leidinggevende over te kunnen praten, zodat er ook gekeken kan worden naar eventuele aanpassingen of oplossingen. Een open werksfeer waarin vrouwen zich gesteund en gehoord voelen, draagt hieraan bij.
Als werkgever kun je daarnaast positief bijdragen door voldoende kennis te vergaren en hierdoor bewust te worden van de impact die de overgang kan hebben. Blijkt de drempel voor de medewerker te groot, dan kun je ook de signalen herkennen en dit met de desbetreffende collega(‘s) bespreekbaar maken.
Hulp vanuit de werkgever
Op de werkvloer ondervinden deze medewerkers enkele knelpunten, denk hierbij aan: (fysieke) ongemakken, het niet open bespreekbaar kunnen of durven maken wegens de bedrijfscultuur, werkstress, vaste werktijden, (gebrekkige) ventilatie, temperatuur en werkkleding.
Als werkgever kun je ook een belangrijke bijdrage leveren door praktische aanpassingen aan werkomstandigheden, bijvoorbeeld:
Flexibele werktijden, hybride werken
Door flexibele werktijden aan te bieden en hybride te werken, kunnen medewerkers hun werkdag afstemmen op momenten waarop zij zich het fitst voelen.
Goede ventilatie en temperatuurregeling
Opvliegers zijn een veelvoorkomende klacht tijdens de overgang. Een goed geventileerde werkruimte en de mogelijkheid om de temperatuur zelf te regelen, helpen om deze ongemakken te verminderen.
Toegang tot privéruimtes voor een rustmoment of om op te frissen
Soms is het nodig om even tot rust te komen of zich op te frissen na een opvlieger. Een rustige ruimte waar medewerkers zich kunnen terugtrekken zonder uitleg te hoeven geven, biedt comfort en discretie. Denk aan een stilteruimte of een ruimte met een wastafel, comfortabele stoel en wat privacy.
Arbeidstijden aanpassen aan energie
De energiebalans kan sterk wisselen tijdens de overgang. Door in gesprek te gaan met de medewerker en ruimte te geven voor het aanpassen van werkroosters – bijvoorbeeld minder uren op piekmomenten van klachten of tijdelijk andere taken – laat de werkgever zien dat er begrip is voor deze levensfase. Dit kan uitval voorkomen en het werkplezier behouden.
Workshop: ‘Overgang: impact op werk en welzijn’
Om HR-professionals, leidinggevenden en medewerkers te ondersteunen bij dit onderwerp, hebben we voor deze doelgroepen workshops ontwikkeld onder de titel ‘Overgang: impact op werk en welzijn’.
Door actief in te zetten op het bespreekbaar maken van de overgang, laat je zien dat je als organisatie oog hebt voor de gezondheid en het welzijn van jouw medewerkers. De workshops bieden praktische kennis en handvatten om zowel de werkomstandigheden te verbeteren als het gesprek over dit vaak gevoelige onderwerp te openen. Zo draag je bij aan een inclusieve, gezonde werkcultuur waarin medewerkers zich gesteund voelen – wat zich uiteindelijk vertaalt in medewerkers die het beste uit hen zelf kunnen halen, met natuurlijk bijbehorende hogere productiviteit en lagere verzuimkosten.
Meer weten?
Wil je meer weten over de overgang of de workshops die we aanbieden? Neem dan contact op met je vaste contactpersoon bij HumanCapitalCare.