Het belang van stress bespreekbaar maken

ABB is een technologiebedrijf dat de digitale transformatie van industrieën aanstuurt. Country HR-manager Antonie Klop was namens ABB aanwezig tijdens de inspiratietafels van HumanCapitalCare. "Met ons Fit4Future-model hebben we een kapstok voor al onze duurzame inzetbaarheid-programma’s."

De afgelopen periode hebben we tijdens onze themacampagne 'beter omgaan met stress' meerdere inspiratietafels met klanten georganiseerd. Daarin zijn waardevolle inzichten gedeeld hoe stress te voorkomen of er (beter) mee om te gaan. Hierbij werd onder andere gesproken over het herkennen van signalen van stress en de cruciale rol van leidinggevenden hierin. Veel problemen zijn te voorkomen door stress bespreekbaar te maken op de werkvloer. Technologiebedrijf ABB deelde zijn ervaringen waarbij ze met gedragsdoelstellingen succesvol het gesprek met medewerkers aan gaan. Deze initiatieven zijn ontstaan door de dialoog aan te gaan over een duurzame oplossing. Want stress kan in veel gevallen met de juiste hulp en ondersteuning worden voorkomen.

ABB Quote
ABB logo

Stress als thema

ABB is een internationaal bedrijf waar Antonie Klop de Country HR-manager is van Nederland. "Ik ben hier alweer elf jaar werkzaam. Stress is altijd wel een thema geweest. Stress is op zich niet slecht, maar het wordt een issue als het langdurig stress betreft. Ons verzuim zit al jarenlang rond de 3,5 procent, maar na Corona is een derde daarvan wel gekoppeld aan psychisch verzuim. Niet altijd gerelateerd aan werkstress, maar ook vanwege privé-omstandigheden."

Jaarlijks betrokkenheidsonderzoek

"Het thema stress op de werkvloer komt terug in de onderzoeken die we doen", vervolgt Klop. "Elk jaar houden we een engagement survey, oftewel een betrokkenheidsonderzoek. Daarin staan onder andere vragen in over stress en werkbalans. De score is niet laag, maar ook niet heel hoog. Je ziet dat terug in de RI&E die we op locaties doen en ook tijdens ons meest recente PMO popte dat op. Als je hier mensen spreekt zeggen ze: ‘het gaat goed, maar het is wel druk’. Ondanks dat ons verzuim redelijk laag is, nemen we dit thema heel serieus."

Tegengaan van stress

Bij ABB constateren ze dat stress een thema is. Maar hoe proberen ze dat tegen te gaan? "We hebben onze managers een training gegeven hoe stress bij medewerkers te herkennen en hoe ermee om te gaan.

Daarnaast organiseren we workshops onder de naam 'are you ok?'. Het belangrijkste dat onze medewerkers daar leren is dat ze zichzelf kunnen zijn en vrijuit kunnen spreken. We starten een vergadering ook met een rondje langs de velden: hoe gaat het met iedereen? Daarin dwingen we niemand, maar hier kunnen medewerkers wel hun verhaal kwijt.

Soms hoor je verrassende verhalen en begrijp je beter waarom iemand minder goed in zijn/haar vel zit. Deze gesprekken vinden wel vaak plaats binnen de teams, zodat het vertrouwelijk blijft.

Ook hebben we een employee assistance programma waar medewerkers kosteloos gebruik van kunnen maken, dit is een welzijnsprogramma waar medewerkers onder ander gebruik kunnen maken van een budget coach, mentale begeleiding en gezondheidscoaching."

Fit4Future

Alle activiteiten die ABB organiseert hangen aan één grote kapstok: Fit4Future. "Ons hele thema duurzame inzetbaarheid past hierin. Zowel mentaal als fysiek moeten onze medewerkers fit zijn voor de toekomst. Naast de activiteiten die we aanbieden, hebben we ook aan collega’s gevraagd waar ze behoefte aan hebben. Naast een stoppen met roken-programma, kwam persoonlijke attentie als belangrijkste punt naar boven."

Sturen op gedragsdoelstellingen

Binnen ABB willen ze sturen op gedragsdoelstellingen. “Wat we doen is met mensen erover spreken. Hen vragen wat ze zelf gaan doen aan hun duurzame inzetbaarheid. Hoe gaan ze om met hun ‘work/life balance’? En wat kan een manager voor hen doen? Geen moeilijke richtlijnen, gewoon het gesprek aangaan. We zijn namelijk allemaal anders en een oplossing is niet voor iedereen dezelfde.”

Toch is een gesprek aangaan niet altijd makkelijk voor iedereen bij ABB. “Een groot deel van onze mensen zijn techneuten. Slimme mensen die denken in innovatieve oplossingen. We proberen onze managers te stimuleren dat gesprek te hebben met hun teamleden. Als een manager dat niet gedaan heeft, gaan we met hem/haar in gesprek. Daar koppelen we geen maatregelen aan, maar vragen waarom de manager het als moeilijk heeft ervaren.”

ABB tijdens De Inspiratietafel

Klop was namens ABB een inspirator tijdens De Inspiratietafel 'Beter omgaan met stress" in de regio zuid-west. Annelies ’t Hart, arbeids- en organisatiedeskundige van HumanCapitalCare, was gespreksleider tijdens deze inspiratietafel. “Antonie was zeer betrokken en bedreven tijdens De Inspiratietafel. Zijn enthousiasme was naast de inhoudelijke bijdrage een inspiratie voor andere klanten.” De Inspiratietafel 'Beter omgaan met stress" is een onderdeel van de themacampagne 'Beter omgaan met stress'. 

contacts
Samen bouwen aan een mentaal krachtige organisatie?
Wij gaan graag in gesprek.