PMO: extra aandacht voor het mentale welzijn

24 April 2025
Het Preventief medisch onderzoek (PMO) is voor medewerkers een ‘APK’ voor hun fysieke gezondheid en mentaal welzijn. Gezien het alsmaar stijgende verzuim vanwege stressgerelateerde klachten, is het meenemen van de Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) zeer belangrijk. Hierin wordt specifiek aandacht besteed aan het mentale aspect van werk.
PMO-psa

PSA omvat factoren zoals werkdruk, pesten, seksuele intimidatie en agressie op de werkvloer die stress kunnen veroorzaken. Het is cruciaal om PSA op te nemen in een PMO vanwege de aanzienlijke impact die het kan hebben op zowel medewerkers als organisaties.

Impact op medewerkers:

  • Mentale klachten: langdurige blootstelling aan PSA kan leiden tot stress, angst, burn-out en depressie.
     
  • Fysieke klachten: chronische stress door PSA kan resulteren in lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid en spierpijn. 

Impact op organisaties:

  • Verhoogd ziekteverzuim: PSA draagt bij aan een hoger verzuimpercentage, aangezien medewerkers zich vaker ziek melden door stressgerelateerde klachten.
     
  • Verminderde productiviteit: medewerkers onder stress presteren vaak minder, wat de algehele productiviteit van de organisatie negatief beïnvloedt.

Risico’s vroegtijdig aanpakken

Door PSA te integreren in een PMO kunnen organisaties vroegtijdig psychosociale risico's identificeren en aanpakken. Dit bevordert een gezonde werkomgeving, vermindert verzuim en verhoogt de tevredenheid en productiviteit van medewerkers. Bovendien zijn werkgevers volgens de Arbowet verplicht om hun werknemers periodiek een medisch onderzoek aan te bieden dat gericht is op het voorkomen of beperken van arbeidsgerelateerde gezondheidsrisico's

PSA als vast onderdeel

PSA vormt voor ieder PMO dat HumanCapitalCare voor klanten uitvoert een vast onderdeel van het PMO. De wijze waarop PSA in het PMO aan bod komt, is in de vorm van de vragenlijst. De vragenlijst van het PMO bevat meerdere modules waarin PSA-onderwerpen uitgevraagd worden. De vragenlijst bestaat uit basis- en aanvullende modules. De eerdere genoemde PSA-onderwerpen zijn onderdeel van de basismodules. Hierdoor komt PSA in ieder PMO dat HumanCapitalCare uitvoert uitvoerig aan bod.

PMO bij HumanCapitalCare

Bij HumanCapitalCare bestaat het PMO uit:

  • Een vragenlijst;
  • Een gezondheidsonderzoek;
  • Een vitaliteitsgesprek met een gecertificeerde vitaliteitscoach. 

Bij dit laatste onderdeel heeft de medewerker een persoonlijk gesprek aan de hand van de eigen resultaten. Concrete handvatten zijn nuttig voor vervolgacties. Omgekeerd zijn eventuele signalen die onze vitaliteitscoaches oppikken, bijvoorbeeld als het gaat om PSA, kwalitatieve feedback voor onze bedrijfsartsen. Als hier sprake van is, gebeurt dit uiteraard conform de geldende privacy wet- en regelgeving.

Interesse of vragen?

Wilt u werken aan de gezondheid, vitaliteit en inzetbaarheid van uw medewerkers? Of heeft u vragen over het PMO? Wij helpen u graag. Neem contact op met uw vaste contactpersoon bij HumanCapitalCare en ontdek wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen.