Stress en preventie_header.jpg

Aandacht hebben voor stress. Dat betekent meer.

Stress: alles draait om balans

Hoewel werkstress nog altijd de grootse oorzaak van het psychisch verzuim vormt, hóeft stress helemaal niet alleen maar slecht te zijn. Je hebt soms stress nodig om een topprestatie te kunnen leveren. Maar als bij een medewerker de spanning op verschillende gebieden oploopt, dan is het van cruciaal belang dat er ook positieve energiebronnen beschikbaar zijn. Deze energiebronnen zorgen ervoor dat de medewerker beter met de ervaren werkdruk en dus met werkstress omgaat. Alles draait om balans. Tussen werk en privé, uit- en aanstaan, energiegevers en energievreters.

Het coronavirus gaf stress een nieuwe lading. In korte tijd veranderde er veel aan de manier waarop we werken en leven. Ook werkend Nederland werd en wordt nog steeds op verschillende manieren geraakt door de gevolgen van het virus. Dit vraagt ons opnieuw de balans te vinden en te behouden.

Werkstress: 5 tips voor balans

Psycholoog Louise Hildebrand geeft advies dat je kan delen met je medewerkers.
“Bijna iedereen heeft wel ideeën over hoe je in balans moet blijven. Toch is het makkelijker gezegd dan gedaan. Vooral wanneer werk je stress oplevert.”
 

Lees hier verder

Factsheet balans werk en privé

Thuiswerken kan de balans tussen werk en privé verstoren. In deze werk-privébalans factsheet, samengesteld door TNO en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, lees je hoe je een verstoorde balans kunt herkennen én hoe je actief een goede balans behoudt.

Download factsheet

Aan het roer in crisistijd

De coronacrisis bracht veel vragen en uitdagingen met zich mee. En het belang van leidinggeven was groter dan ooit. Juist dat was door de enorme veranderingen in onze manier van werken en samenwerken opeens niet meer vanzelfsprekend. Hoe doe je dat eigenlijk, leidinggeven in crisistijd?

Bekijk webinar

Cijfers op een rij

kalenderstressenpreventie2.jpg

222 dagen

De gemiddelde verzuimduur bij stress is 222 dagen.
chartstressenpreventie 2.jpg

26,1 procent

Ruim een kwart, 26,1 procent, van het langdurig verzuim is stressgerelateerd.
25-24jaarstressenpreventie2.jpg

25 - 45 jaar

Stressgerelateerd verzuim komt het meest voor in de leeftijdsgroep 25 - 45 jarigen.
branchesstressenpreventie.jpg

Branches

Vooral in de branches zorg, onderwijs, openbaar bestuur en overheidsdiensten.

Cijfers uit 2019

Meer (kijk)tips

Veerkrachtig, nu & straks

Veerkrachtige medewerkers zijn flexibel, gaan goed om met stress en tegenslag en passen zich makkelijk aan. Ze staan stevig in hun schoenen. Hebben plezier in hun werk en zijn productief. En dat is voor hen persoonlijk én de organisatie enorm waardevol. Veerkracht kun je trainen. Met de training 'Veerkrachtig, nu & straks'.

Screenshot_webinar_beter worden in stress

Beter worden in stress

Een webinar met stress-sociologe Suzan Kuijsten en adviseur arbeid & organisatie Gaby Reijseger over de do’s en don’ts bij stress en hoe je beter kan worden in stress.

Bekijk het webinar

Sleutelrol voor leidinggevenden

Als organisatie wil je goed voor je mensen zorgen. Leidinggevenden hebben hierin, met hun visie, aansturing en ondersteuning van medewerkers, een sleutelrol. Maar hoe versterk je leidinggevenden in die sleutelrol? Hoe ondersteun je als werkgever in het realiseren van hun doelen en het motiveren en inspireren van medewerkers en teams? Met motiverend leiderschap.

contacts
Beter worden in stress betekent meer.
Samen geven we het de aandacht die het verdient.