Stress en preventie_header.jpg

Aandacht hebben voor stress. Dat betekent meer.

Stress: alles draait om balans

Hoewel werkstress nog altijd de grootse oorzaak van het psychisch verzuim vormt, hóeft stress helemaal niet alleen maar slecht te zijn. Je hebt soms stress nodig om een topprestatie te kunnen leveren. Maar als bij een medewerker de spanning op verschillende gebieden oploopt, dan is het van cruciaal belang dat er ook positieve energiebronnen beschikbaar zijn. Deze energiebronnen zorgen ervoor dat de medewerker beter met de ervaren werkdruk en dus met werkstress omgaat. Alles draait om balans. Tussen werk en privé, uit- en aanstaan, energiegevers en energievreters.

Herstellen, ook tijdens werk

Hoe ondersteun je medewerkers bij herstelbehoefte tijdens werktijd en niet-werktijd? Slaap en voeding zijn de belangrijkste hulpbronnen om energiek door de dag te komen. Daarnaast zijn er meer mogelijkheden om medewerkers tijdens werk te helpen gezond en energiek te blijven. Meld je aan en bekijk het webinar terug. 



Aanmelden & terugkijken

Stresstival

Werkstress vraagt niet alleen om het inzetten van maatregelen op het niveau van de individuele medewerker. Even zo belangrijk zijn factoren op organisatieniveau. Denk bijvoorbeeld aan visie, cultuur, structuur, leiderschap en de inrichting van de organisatie. Als exclusieve partner van het Stresstival, staat het op 23 maart geheel in het teken van stressmanagement op organisatieniveau. 

Bestel hier je ticket

Factsheet balans werk en privé

Thuiswerken kan de balans tussen werk en privé verstoren. In deze werk-privébalans factsheet, samengesteld door TNO en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, lees je hoe je een verstoorde balans kunt herkennen én hoe je actief een goede balans behoudt.


 

Download factsheet

Cijfers op een rij

kalenderstressenpreventie2.jpg

224 dagen

De gemiddelde verzuimduur bij stress is 222 dagen.
chartstressenpreventie 2.jpg

21 procent

21 procent van het totale verzuim is stressgerelateerd.
30 procent van het langdurig verzuim is stressgerelateerd.
25-24jaarstressenpreventie2.jpg

25 - 45 jaar

Stressgerelateerd verzuim komt het meest voor in de leeftijdsgroep 25 - 45 jarigen.
branchesstressenpreventie.jpg

Branches

Vooral in de branches zorg, onderwijs, openbaar bestuur en overheidsdiensten.

Cijfers uit 2021 (meest recente kalenderjaar)

Meer (kijk)tips

Veerkrachtig, nu & straks

Veerkrachtige medewerkers zijn flexibel, gaan goed om met stress en tegenslag en passen zich makkelijk aan. Ze staan stevig in hun schoenen. Hebben plezier in hun werk en zijn productief. En dat is voor hen persoonlijk én de organisatie enorm waardevol. Veerkracht kun je trainen. Met de training 'Veerkrachtig, nu & straks'.

Sleutelrol voor leidinggevenden

Als organisatie wil je goed voor je mensen zorgen. Leidinggevenden hebben hierin, met hun visie, aansturing en ondersteuning van medewerkers, een sleutelrol. Maar hoe versterk je leidinggevenden in die sleutelrol? Hoe ondersteun je als werkgever in het realiseren van hun doelen en het motiveren en inspireren van medewerkers en teams? Met motiverend leiderschap.

Aan het roer in crisistijd

De coronacrisis bracht veel vragen en uitdagingen met zich mee. En het belang van leidinggeven was groter dan ooit. Juist dat was door de enorme veranderingen in onze manier van werken en samenwerken opeens niet meer vanzelfsprekend. Hoe doe je dat eigenlijk, leidinggeven in crisistijd?

contacts
Beter worden in stress betekent meer.
Samen geven we het de aandacht die het verdient.