Stress: alles draait om balans
Hoewel werkstress nog altijd de grootse oorzaak van het psychisch verzuim vormt, hóeft stress helemaal niet alleen maar slecht te zijn. Je hebt soms stress nodig om een topprestatie te kunnen leveren. Maar als bij een medewerker de spanning op verschillende gebieden oploopt, dan is het van cruciaal belang dat er ook positieve energiebronnen beschikbaar zijn. Deze energiebronnen zorgen ervoor dat de medewerker beter met de ervaren werkdruk en dus met werkstress omgaat. Alles draait om balans. Tussen werk en privé, uit- en aanstaan, energiegevers en energievreters.
Het coronavirus gaf stress een nieuwe lading. In korte tijd veranderde er veel aan de manier waarop we werken en leven. Ook werkend Nederland werd en wordt nog steeds op verschillende manieren geraakt door de gevolgen van het virus. Dit vraagt ons opnieuw de balans te vinden en te behouden.
Werkstress: 5 tips voor balans
Psycholoog Louise Hildebrand geeft advies dat je kan delen met je medewerkers.
“Bijna iedereen heeft wel ideeën over hoe je in balans moet blijven. Toch is het makkelijker gezegd dan gedaan. Vooral wanneer werk je stress oplevert.”
Factsheet balans werk en privé
Thuiswerken kan de balans tussen werk en privé verstoren. In deze werk-privébalans factsheet, samengesteld door TNO en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, lees je hoe je een verstoorde balans kunt herkennen én hoe je actief een goede balans behoudt.
Aan het roer in crisistijd
De coronacrisis bracht veel vragen en uitdagingen met zich mee. En het belang van leidinggeven was groter dan ooit. Juist dat was door de enorme veranderingen in onze manier van werken en samenwerken opeens niet meer vanzelfsprekend. Hoe doe je dat eigenlijk, leidinggeven in crisistijd?
Cijfers op een rij

222 dagen
De gemiddelde verzuimduur bij stress is 222 dagen.

26, 1 %
Ruim een kwart, 26,1 % van het langdurig verzuim is stressgerelateerd.

25 - 45 jaar
Stressgerelateerd verzuim komt het meest voor in de leeftijdsgroep 25 - 45 jarigen.

Branches
Vooral in de branches zorg, onderwijs, openbaar bestuur en overheidsdiensten.
Meer (kijk)tips
Veerkrachtig, nu & straks
Veerkrachtige medewerkers zijn flexibel, gaan goed om met stress en tegenslag en passen zich makkelijk aan. Ze staan stevig in hun schoenen. Hebben plezier in hun werk en zijn productief. En dat is voor hen persoonlijk én de organisatie enorm waardevol. Veerkracht kun je trainen. Met de training 'Veerkrachtig, nu & straks'.
Beter worden in stress
Een webinar met stress-sociologe Suzan Kuijsten en adviseur arbeid & organisatie Gaby Reijseger over de do’s en don’ts bij stress en hoe je beter kan worden in stress.
Sleutelrol voor leidinggevenden
Als organisatie wil je goed voor je mensen zorgen. Leidinggevenden hebben hierin, met hun visie, aansturing en ondersteuning van medewerkers, een sleutelrol. Maar hoe versterk je leidinggevenden in die sleutelrol? Hoe ondersteun je als werkgever in het realiseren van hun doelen en het motiveren en inspireren van medewerkers en teams? Met motiverend leiderschap.
