Stress is soms nodig; goed opladen een absolute noodzaak!

Met een beetje stress, meer succes! Want hoewel werkstress nog altijd de grootse oorzaak van het psychisch verzuim in Nederland vormt, hóeft stress helemaal niet alleen maar slecht te zijn. Je hebt soms stress nodig om een topprestatie te kunnen leveren. Maar als bij een medewerker de spanning op verschillende gebieden oploopt, dan is het van cruciaal belang dat er ook positieve energiebronnen beschikbaar zijn.

Wanneer een medewerker uitvalt met overspanningsklachten, zo blijkt uit onze cijfers, duurt het gemiddeld 211 dagen voordat het werk hervat wordt. Een burn-out duurt gemiddeld zelfs 294 dagen. De afwezigheid van zo’n medewerker leidt tot extra druk. En nog meer stress. Het percentage verzuim door stress blijft jaarlijks stijgen. Veelal door gebrek aan kennis en de juiste aanpak. Want, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek, niet alleen herstel van stress is van belang, het gaat erom dat de werknemer energiebronnen optimaal kan benutten. Bijvoorbeeld door een compliment, steun van collega’s of inspraak bij een beslissing. Of flexibele werktijden, zodat je werk en privé beter op elkaar aan kunt sluiten. Deze energiebronnen zorgen ervoor dat de werknemer beter met de ervaren werkdruk en dus werkstress omgaat. De werknemer behoudt zijn energie en werkplezier!

Stresstival 2019

Omdat we het belangrijk vinden dat het thema stress aandacht krijgt, zijn we hoofdsponsor van het Stresstival op 7 november 2019 van stressdeskundige Suzan Kuijsten. Nieuw dit jaar is de finale van het eerste NK Stress tijdens het festival dat “iedereen een beetje meer gek op stress” wil maken.

Het NK Stress vraagt op ludieke wijze aandacht voor de positieve kant van stress en het belang van de juiste balans tussen stress en herstel. Iedereen kan deelnemen aan de voorrondes die bestaat uit een online test.

Uit deze voorrondes komen drie finalisten die het tijdens het Stresstival op mogen nemen tegen nog één finalist uit de zaal.

Doe mee aan het NK Stress

Week van de Werkstress 2019

De Week van de Werkstress is een jaarlijkse traditie voor bedrijven en de media; het staat bij hen in de agenda.
Elke dag wordt een toepasselijke activiteit georganiseerd. Zo ontstaat er een week zonder werkstress en vol werkplezier. HumanTotalCare, waar HumanCapitalCare deel van uitmaakt, heeft de woensdag geadopteerd.

Workout Woensdag
Veel bewegen, gezond eten en een goede werkplek dragen bij aan je weerbaarheid tegen werkstress en kan zelfs voor werkplezier zorgen. Daarom toveren we deze dag om in Workout Woensdag. Deze dag organiseren we ook een groot event met inspirerende bijdragen over het thema. Maar ook op je eigen werkplek kun je dingen doen. Denk aan stoel squats, staand werken of samen lunchwandelen.

Lees meer

25%

Ruim een kwart, 25,2%, van het langdurige verzuim is stress gerelateerd.

196 dagen

De gemiddelde verzuimduur bij stress is 196 dagen.

25-45 jaar

Stress gerelateerd verzuim komt het meest voor in de leeftijdsgroep 25-45 jarigen.

Branches

Vooral in de branches onderwijs, ICT en zakelijke dienstverlening.

Webcast: ‘Wat ís werkstress eigenlijk?’

door Bram Bakker, psychiater, schrijver, uitgever

Vlog: 10 tips voor werkgeluk

en daarmee beter om te gaan met werkdruk – Sylvia van der Kall

Aandacht voor werkstress

Als adviseur op het gebied van arbeid, vitaliteit en gezondheid heeft HumanCapitalCare alle kennis in huis om u als werkgever te helpen uw medewerkers langdurig inzetbaar te houden. HumanCapitalCare ondersteunt bij de ontwikkeling en uitvoering van preventief beleid.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over op juiste manier omgaan met werkdruk en werkstress? Hoe u uw medewerkers nu en in de toekomst het beste tot hun recht laat komen en hoe wij u daarbij kunnen ondersteunen? Neem dan gerust contact op met ons. We helpen u graag.