Heeft uw werknemer klachten die kunnen passen bij het coronavirus? Dan is het belangrijk dat hij zich zo snel mogelijk laat testen en thuisblijft tot hij de uitslag van de test heeft.

Testen via GGD

Iedereen met klachten kan voor de zogenoemde PCR-test rechtstreeks contact opnemen met de GGD:

  • Online: ga naar coronatest.nl
  • Telefonisch: bel 0800-1202.
    Het nummer is 7 dagen per week bereikbaar van 8:00 tot 20:00 uur.

COVID-19/PCR-test

Met de PCR-test kan een actieve besmetting of ziekte door het coronavirus worden opgespoord. Voor deze testafname is slijm uit de neus of keel nodig. Dit wordt met behulp van een wattenstaafje via de neus en keel afgenomen en vervolgens in een laboratorium geanalyseerd. Een negatieve uitslag wordt per mail/schriftelijk gecommuniceerd. Bij een positieve testuitslag neemt de GGD telefonisch contact op met de betrokkene en volgt een schriftelijke bevestiging en standaard bron- en contactonderzoek.

Is er geen sprake van klachten en wilt u uw werknemer toch laten testen, dan kunt u op eigen initiatief gebruik maken van een van de ‘opschalingslaboratoria’ van de overheid. Ook daar geldt dat de capaciteit onder druk staat. HumanCapitalCare kan u hierin helaas niet adviseren.

Advies rond werk en inzetbaarheid

De uitslag van de test kan vragen oproepen bij uw werknemer. Om geen kostbare tijd te verliezen kan uw werknemer daarom op aanvraag versneld terecht voor een telefonisch coronaconsult met onze professional. Deze professional legt uit wat een coronabesmetting betekent, voor werk en privé. Hij neemt de tijd om de werknemer gerust te stellen, te informeren en te adviseren volgens alle wettelijke richtlijnen.

Ook u als werkgever kunt gericht en versneld advies en begeleiding bij ons aanvragen. Samen kijken we naar hoe u de verspreiding van het virus snel kunt indammen om verdere schade in uw bedrijf te voorkomen. Hebt u vragen hierover? Neem dan contact op met uw vaste contactpersoon.

Beëindiging COVID-19 priority testing
Sinds 3 september 2020 kan de COVID-19 test helaas niet meer via HumanCapitalCare worden aangevraagd. Kijk hier voor meer informatie.

Antigeensneltest

Sneltest: snel, maar soms minder gevoelig

‘Sneltest’ is een verzamelnaam voor testen die op een andere manier testen op corona en sneller een uitslag hebben. Hoewel de uitslag snel beschikbaar is, is de antigeentest minder gevoelig dan de PCR-test. Dat betekent dat iemand die nog maar weinig virus bij zich draagt en waarschijnlijk (nog) niet (of niet meer) besmettelijk is, met een antigeentest een negatieve testuitslag krijgt, terwijl de persoon wel COVID-19 kan hebben.

Antigeensneltest

De antigeensneltest kan snel (meestal binnen 15 minuten) een uitslag geven. Antigenen zijn stukjes van het virus (meestal eiwitten) die een afweerreactie kunnen opwekken in het lichaam. De antigeensneltest wordt, net als de PCR-test, afgenomen via een uitstrijkje uit de neus/keelholte.

Niet in alle gevallen is een antigeensneltest voldoende betrouwbaar:
Voor kwetsbare medewerkers en/of medewerkers die contact hebben met kwetsbare groepen geldt dat zij na een negatieve antigeensneltest ook een PCR-test moeten doen.

Sneltest via Meditel of COVID Sneltest Service

Er zijn inmiddels verschillende aanbieders van sneltesten. De overheid stelt professionele en kwalitatieve voorwaarden aan testaanbieders door de overheid. Bij de keuze voor een aanbieder is het belangrijk dat u controleert of men werkt volgens de richtlijnen van het RIVM rondom sneltests, zoals Meditel of COVID sneltest Service.