Nog steeds werkt een groot deel van Nederland zoveel als mogelijk thuis. Hoe zorgt u ervoor dat u en uw werknemers prettig en gezond kunnen thuiswerken? Lees hier de tips van onze experts.

Wat zegt de wet?

Werkt iemand thuis omdat de werkgever dat van hem vraagt, dan moet de werkgever zorgen voor de juiste materialen. Als een werknemer uit eigen keuze thuiswerkt, is de werkplek ook zijn eigen verantwoordelijkheid. De werkgever moet wel zorgen voor goede informatie over thuiswerken. HumanCapitalCare stelde een overzicht op met handige thuiswerktips. Deel deze gerust met uw medewerkers.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Download onze thuiswerktips

Gewone werkdagen

Maar thuiswerken draait om meer dan alleen een ergonomisch verantwoorde werkhouding. Behandel de dagen als gewone werkdagen. Dus: douchen en aankleden, grenzen aangeven aan eventuele familieleden, zoveel mogelijk de werkdag volgen.

Dat laatste houdt in dat u en uw werknemers ook tijd moeten nemen voor pauzes en liefst ook echt een moment aanmerken als einde van de werkdag. “Het risico dat mensen 10 uur of zelfs langer werken op een dag is nu groter”, zegt ook Esther Graaff-Visser, ergonoom bij ArboNed (net als HumanCapitalCare onderdeel van HumanTotalCare).

Het sociale aspect van thuiswerken

Langdurig thuiswerken kan werknemers het gevoel geven ongestructureerd en geïsoleerd te zijn. Dat blijkt uit onderzoek. Een gevoel van eenzaamheid maakt werknemers minder gemotiveerd en minder productief. Blijf dus communiceren met uw werknemers en doe dat niet alleen per mail. Energie steken in een prettige communicatie is zeker nu belangrijk. Het is een stressvolle periode. Zo houdt u het moreel op de thuiswerkvloer hoog:

  • Dagelijks een kort belletje houdt uw medewerkers betrokken. Videobellen is ook een optie.
  • Toon uw begrip voor ouders wiens kinderen noodgedwongen thuis zijn. Dat zal impact hebben op het werk.
  • Probeer het teamgevoel vast te houden. Bijvoorbeeld door via Skype of Teams alsnog de vrijdagmiddagborrel te laten doorgaan. Vier nog steeds de verjaardagen en biedt ruimte voor grappen en kletspraatjes. Bijvoorbeeld door hier online een speciale chatgroep voor aan te maken.

Heeft u een wat groter bedrijf, geef deze tips dan ook vooral door aan de leidinggevenden.

Voordelen thuiswerken

Thuiswerken is overigens niet alleen maar lastig, vertelt bedrijfsarts bij HumanCapitalCare (onderdeel van HumanTotalCare) Ernst Jurgens: “Uit recent onderzoek blijkt dat twee derde van de werknemers het idee heeft dat ze thuis productiever zijn. Ze worden minder vaak gestoord, hebben weinig last van kantoorpolitiek en ervaren niet de stress van files of volle treinen. En hopelijk lukt het ons met zijn allen om op deze manier het virus in te dammen.”

Lees ook: Hoe kun je met beperkte middelen toch goed thuiswerken? op NU.nl, met nog meer tips van onze experts.

Een goede werkplek is zo ingesteld, bekijk hier de video: