Zorg voor uw mantelzorgende medewerkers

Zo’n 4 miljoen Nederlanders zijn mantelzorger. Velen combineren het met een betaalde baan. Vaak lopen ze daar niet mee te koop. Maar steeds meer mantelzorgers raken overbelast. Tijd om te kijken hoe u uw mantelzorgende medewerkers preventief kunt ondersteunen. Want als ze uitvallen zijn zij en u verder van huis. Vooral voor branches waar veel vrouwen of relatief ouderen werken, wordt het probleem steeds nijpender.

 

Vooral vrouwen en ouderen verlenen mantelzorg

Maar liefst 50 procent van de mantelzorgers is overbelast, blijkt uit de cijfers van werkenmantelzorg.nl. Schrikbarende cijfers. Wie verricht er nu vooral mantelzorgwerk? Dat zijn vooral vrouwen (67 procent) en ouderen. Dus met name sectoren waarin veel vrouwen of ouderen werken, lopen een hoger risico. Maar ook de ziekenhuis- en zorgsector en het onderwijs hebben te maken met veel mantelzorgers omdat medewerkers in deze sectoren vaak zorgtaken vaak naar zich toetrekken. In de ziekenhuis- zorg en welzijnssector combineren 1 op de 4 medewerkers werk met mantelzorg.

 

Dubbelleven

Hoewel gemiddeld 1 op de 5 van de werkende mensen het werk combineert met zorgtaken, maakt slechts 55 procent de mantelzorgtaken bespreekbaar op het werk. Daarom zijn initiatieven zoals de jaarlijkse Dag van de Mantelzorg belangrijk. Dit genereert aandacht en maakt het probleem bespreekbaar.

 

Oplossingen

Wat kunt u doen om uw mantelzorgende medewerkers te ondersteunen?

 • Zorg voor bewustzijn en begrip.
 • Maak het bespreekbaar: ga in gesprek met uw mantelzorgende medewerkers en zoek naar oplossingen die voor alle partijen werken. Vooral flexibiliteit is vaak een goed hulpmiddel, bijvoorbeeld in roosters, opnemen van verlofdagen, begin- en eindtijden of kijk of thuiswerken een optie is. Maak duidelijke afspraken.
 • Maak de (wettelijke) verlofregelingen van de overheid zoals calamiteitenverlof en kort- of langdurig zorgverlof bekend en pas ze toe.
 • Wijs uw medewerker op de mogelijkheden om flexibel te werken, om tijdelijk minder te werken en vervangende zorg.
 • Ook de zorgverzekeringen bieden vaak ondersteuning zoals vergoedingen voor vervangende mantelzorg, een mantelzorgcursus en handige tools. Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers, heeft de mantelzorgvergoedingen door zorgverzekeraars op een rij gezet. Juist vanwege die voordelen die dit oplevert voor organisaties en medewerkers is HumanCapitalCare een strategische samenwerking aangegaan met CZ.
 • Mantelzorgpower.nl informeert en inspireert mantelzorgers online met tips, tests en oefeningen. Het biedt tools om mantelzorgers sterker te maken en draagt bij aan de duurzame inzetbaarheid en vermindert hun psychosociale belasting. Het M-power platform is powered by het ministerie van VWS en het ministerie van SZW.
 • Het lezen van ervaringsverhalen biedt vaak ondersteuning.
 • Maak gebruik van een bedrijfsmaatschappelijk werker van HumanCapitalCare: deze kan uw medewerkers ondersteunen en handvatten bieden in het omgaan met de mantelzorg.
 • Laat u uw medewerkers een training volgen in het vinden van een goede balans tussen werk en privé.
 • Ook beleidsmatig kunnen we u van dienst zijn, bijvoorbeeld door samen met u te kijken naar mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid.

 

Wat is mantelzorg precies?

Een mantelzorger helpt onbetaald en langdurig voor een chronische zieke of hulpbehoevende persoon. Het gaat om meer dan 8 uur per week, en dat langer dan 3 maanden. Mantelzorg en vrijwilligerszorg worden vaak door elkaar gehaald. Toch zijn het verschillende dingen:

 • Mantelzorg overkomt je. Mantelzorgers kiezen er niet voor om te gaan zorgen: het overkomt hen, omdat ze een emotionele band hebben met degene die zorg nodig heeft. Mantelzorgers zorgen soms 24 uur per dag, kunnen hier niet zomaar mee stoppen.
 • Voor vrijwilligerszorg kies je. Vrijwilligers kiezen ervoor om te zorgen. Als zij met het vrijwilligerswerk starten, is er (nog) geen emotionele band. Zij verlenen hun zorg voor een beperkt aantal uren en kunnen hier op eigen initiatief mee stoppen.

 

Meer informatie?

Wilt u meer weten over hoe u mantelzorgende medewerkers in uw bedrijf kunt ondersteunen zodat ze gezond en vitaal blijven? Neem dan gerust contact op met ons. We helpen u graag.

 

terug naar overzicht