Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk

Onlangs woedde er een grote brand in het westelijk havengebied in Amsterdam. Door de enorme hoeveelheid rook moesten alle ramen en deuren in een groot gebied gesloten worden. Dat betekent dat ook de mechanische ventilatie uitgezet moet worden. Wie regelt dat in uw bedrijf of instelling? En ligt dat vast in het bedrijfsnoodplan?

Op 28 april is het Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk, een initiatief van het Europees agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (OSHA). De OSHA heeft als taak te zorgen voor veilige, gezonde en productieve arbeidsplaatsen in Europa. Onderdeel van een veilige werkomgeving is ook de luchtkwaliteit. Stephan Hoeymans, adviseur arbo bij HumanCapitalCare: “Steeds meer kantoren, scholen, verzorgings-/ziekenhuizen en flatgebouwen zijn uitgerust met mechanische ventilatie voor verversing van de binnenlucht. Dat werkt op basis van sensoren en gaat dus automatisch. Daarom is het vaak geen aandachtspunt in de bedrijfsvoering. Maar op het moment dat er ergens brand is, moet er juist wel aandacht voor zijn, want rook is per definitie schadelijk.”

Opnemen in het bedrijfsnoodplan
“Het uitschakelen van de mechanische ventilatie moet vastgelegd zijn in bedrijfsnoodplan”, vervolgt Stephan Hoeymans. “Op het moment dat er iets gebeurt – denk aan de gifbrand in Moerdijk een paar jaar geleden – moet er immers snel gehandeld worden. Ook belangrijk is dat duidelijk is waar en hoe de ventilatie uitgeschakeld kan worden. Is dat in het gebouw zelf? En is deze plek toegankelijk? Nog al te vaak is de systeembeheerder/sleutelhouder een externe partij zoals een corporatie of installatiebedrijf waardoor kostbare tijd verloren gaat. En bij een mogelijke gifwolk, gaat iemand echt niet over straat.
Een andere mogelijkheid is om de ventilatie op afstand bedienbaar te maken. Er wordt dan een kastje op het ventilatiesysteem aangesloten en dat heeft via de satelliet verbinding met de meldkamer, een sterk signaal dat ook in rampsituaties blijft werken. Eén druk op de knop in de meldkamer en het ventilatiesysteem wordt uitgeschakeld. Het vergroot de veiligheid van mensen aanzienlijk. Zeker omdat informatie over rampen vaak snel bij de meldkamer binnenkomt en er meteen gehandeld kan worden. Zorg wel dat u een bevestiging krijgt of de ventilatie aan of uit is.
Mocht u de ventilatie zelf kunnen bedienen, regel dan dat er toegang is tot de ruimte en dat duidelijk is hoe het werkt. De stekker eruit trekken kan natuurlijk altijd nog.”

terug naar overzicht