Tips om RSI te voorkomen

RSI-klachten zijn (pijn)klachten in arm, nek en/of schouders, meestal ontstaan door overbelasting. Een kwart van de beroepsbevolking heeft hiermee te maken, en het veroorzaakt 10% van alle verzuimdagen. Tijdige behandeling en aanpassingen aan werkplek en werkstijl kunnen veel leed voorkomen.

Sinds 1999 wordt er jaarlijks op 28 februari aandacht gevraagd voor RSI (Repetitive Strain Injury) tijdens de Internationale Dag tegen RSI.

RSI staat voor repetitive strain injury en is eigenlijk de oude term van de benaming van klachten die kunnen ontstaan bij beeldschermwerk. Inmiddels wordt de term “KANS” klachten gebruikt, wat staat voor klachten aan de arm nek en schouder. Deze term dekt beter de lading van de meest voorkomende klachten bij beeldschermwerk.

Voorkomen van RSI
Desalniettemin kan RSI zeker nog voorkomen, echter zijn dit dan voornamelijk klachten aan de pols door herhaaldelijke kleine bewegingen maken met de muis, wat zorgt voor wrijving en irritatie in de pezen rondom het polsgewricht.

Tips om RSI te voorkomen:

  • Armleggers en bureau op passende hoogte bij de gebruiker;
  • Hand en pols liggen in één lijn. Er wordt in het lood gemuisd, met ondersteuning van de armlegger;
  • De hand wordt van de muis gehaald op het moment dat de muis niet gebruikt wordt;
  • De vingers ontspannen op de muis laten rusten, niet laten “zweven”. Hiertoe dient de muisknop niet té licht ingesteld te zijn;
  • De snelheid van de muiscursor goed instellen, bv. bij het gebruik van twee schermen, dient men zonder optillen van de muis, de cursor over beide schermen te kunnen slepen;
  • De muis mag niet dikker dan 4 cm zijn;
  • Zoveel mogelijk sneltoetsen gebruiken, liefst 15 sneltoetsen;
  • Eventueel afwisselen tussen links en rechts muizen, zet hiertoe de functie van de muisknoppen om bij instellingen.

Bij reeds ontwikkelde klachten:

  • Pauzesoftware gebruiken, waarin structureel korte herstelmomenten worden ingepland;
  • Tegengestelde bewegingen als oefening van de pols.

Advies op maat
Als adviseur op het gebied van arbeid, gezondheid en vitaliteit adviseert en traint  HumanCapitalCare bedrijven om preventief de vinger aan de pols te houden. Denk aan RI&E’s, QuickScans om werkplekken te onderzoeken, instructies geven, workshops aan medewerkers of trainingen aan preventiemedewerkers en leidinggevenden.

Meer informatie
Maak een afspraak om snel en efficiënt inzicht te krijgen in de risicofactoren: werktaken – werktijden – werkwijze – werkplek – werkdruk. Om zo KANS-klachten te voorkomen en aan te pakken. Dat loont, want het bijbehorende verzuim is vaak langdurig; verzuim van 1 tot meer dan 3 maanden is geen uitzondering. Neem gerust contact op met ons. We helpen u graag.

terug naar overzicht