Veilig werken bij tropische temperaturen

De meest ideale temperatuur om te werken is 21,75 graden. Maar de komende dagen worden in Nederland tropische temperaturen verwacht. Dat maakt werken soms zwaarder. Vooral voor medewerkers die (deels) buiten werken of op plekken waar geen klimaatbeheersing is. Gelukkig kunt u met enkele eenvoudige maatregelen de overlast door hitte voor uw medewerkers beperken.

 

Gevolgen van warmte

Uit onderzoek blijkt dat de stijging van de temperatuur effect heeft op productiviteit. Is het 25 graden of warmer, dan daalt de productiviteit met zo’n 2% per graad. Bij warmte neemt ook het concentratievermogen af, en hierdoor neemt de kans op ongelukken toe. Dit vormt een extra risico bij medewerkers met functies waarbij aandacht en concentratie belangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan werken in de vervoersbranche of werken op hoogte. Zwangere vrouwen, mensen met long- of hartproblemen en mensen die medicijnen tegen een hoge bloeddruk gebruiken, lopen ook extra risico.

 

Arbowet

Als werkgever bent u verplicht uw mensen een gezonde en veilige werkomgeving te bieden. In geval van hitte betekent dit dat de warmte geen schade aan de gezondheid van uw medewerkers mag veroorzaken. Een maximumtemperatuur is niet vastgesteld, het is aan u en uw medewerker(s) om hier afspraken over te maken. Dit kunt u eventueel samen met de ondernemingsraad of de personeelsvertegenwoordiging doen. Raadpleeg ook uw arbodienst voor advies over de warmte binnen en/of buiten.

 

RI&E biedt inzicht

Werken in hoge temperaturen is een thema dat u kunt opnemen in de RI&E (risico-inventarisatie en –evaluatie). Met een RI&E beschikt u snel en efficiënt over inzicht in uw bedrijfsrisico’s. Als u weet waar de risico’s zitten, kunt u aan de slag met de aanpak ervan.

Op het gebied van klimaat (binnen en buiten) geven onze arbeidshygiënisten u graag advies. Zij beoordelen en meten het klimaatsysteem, de ventilatie en – indien van toepassing – ook de hittebelasting in productieomgevingen (denk aan ovens of machines). Ook mogelijke klachten worden in kaart gebracht. Vervolgens biedt de arbeidshygiënist u oplossingen om het klimaat in en rondom uw bedrijf te verbeteren. Zo houdt u uw mensen inzetbaar, ook in de zomer.

 

Tips om het hoofd koel te  houden

  • Drink voldoende water. Door de warmte ga je zweten, verlies je vocht en daardoor energie. Als je te weinig drinkt, word je sneller vermoeid. Drink bij voorkeur lauwwarme thee, ijskoud water laat de temperatuur in je lichaam stijgen.
  • Eet gekruid eten. Dit klinkt misschien vreemd, maar door pittig eten ga je transpireren. Je raakt hierdoor warmte kwijt, waardoor je lichaam afkoelt. Vergeet niet genoeg te drinken om het vochtverlies ook weer aan te vullen.
  • Stel bij hitte een tropenrooster op. Begin bijvoorbeeld eerder, of ruil werk- en parttime dagen om.
  • Stel zwaar werk uit wanneer dit mogelijk is, en neem vaker pauze.
  • Zet minder verlichting aan waar dit kan en zet apparaten die veel warmte produceren zoveel mogelijk uit (of plaats ze in een aparte ruimte).
  • Draag luchtige kleding, pas eventueel tijdelijk de kledingvoorschriften aan.
  • Zorg voor goede ventilatie op de werkplek.
  • Werk je buiten? Het is belangrijk je huid te beschermen. Smeer je om de twee uur in met zonnebrandcrème, minimaal met factor 15. Draag een t-shirt en een pet en werk zoveel mogelijk in de schaduw.
  • Raadpleeg bij medische problemen tijdig een (bedrijfs)arts.

 

Meer informatie

Meer informatie leest u ook op de website van RIVM. Hier treft u naast gezondheidseffecten en tips ook het Nationaal Hitteplan aan, dat gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen moet beperken als het erg warm wordt.

Hebt u andere vragen of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact op met HumanCapitalCare.

 

 

 

terug naar overzicht