Testen op COVID-19: dit zijn uw mogelijkheden

Het (snel) testen op COVID-19 blijft belangrijk om verspreiding van het coronavirus in te dammen. De huidige PCR-testcapaciteit in de GGD-teststraten kan niet altijd aan de vraag voldoen. Logisch dat veel ondernemers op zoek zijn naar een alternatief. Wat zijn uw opties?

  1. De PCR-test via de GGD

Het eerste spoor is en blijft de testdienstverlening via de GGD. Iedereen met (en in bepaalde situaties ook zonder) klachten kan zich melden bij de teststraten van de GGD, online via Coronatest.nl of telefonisch: 0800-1202. De PCR is een nauwkeurige test, maar het duurt langer tot de uitslag er is.

  1. Commerciële testaanbieders via werkgevers

Dan zijn er de commerciële testaanbieders via de werkgevers. Ook u zou gebruik kunnen maken van een van de ‘testlaboratoria voor moleculaire SARS-CoV-2-diagnostiek‘ van de overheid. Omdat wij geen zicht hebben op de kwaliteit, snelheid en dienstverlening van deze testlaboratoria, kunnen wij u bij deze keuze helaas niet adviseren.

Sneltesten
‘Sneltest’ is een verzamelnaam voor testen die op een andere manier testen op corona en sneller een uitslag hebben. De antigeensneltest kan snel (meestal binnen 15 minuten) een uitslag geven. De test is minder gevoelig dan de PCR-test.

Niet in alle gevallen is een antigeen sneltest voldoende betrouwbaar:
Voor kwetsbare medewerkers en/of medewerker die contact hebben met kwetsbare groepen geldt dat zij na een negatieve antigeensneltest een PCR-test moeten krijgen.

Meditel
Er zijn inmiddels verschillende aanbieders van sneltesten. De overheid stelt professionele en kwalitatieve voorwaarden aan testaanbieders door de overheid. Bij de keuze voor een aanbieder is het belangrijk dat u controleert of men werkt volgens de richtlijnen van het RIVM rondom sneltest, zoals Meditel.

U kunt bij Meditel terecht voor een antigeensneltest in Roosendaal, Rotterdam en Nijmegen via https://www.meditel.nl/coronatest. Werkgevers kunnen zich hier registreren en rechtstreeks in de portal van Meditel een afspraak inplannen voor hun werknemer. Meditel kan – naar wens – bij u op locatie testen.

Over andere aanbieders van antigeensneltesten kunnen wij u helaas niet adviseren.

  1. Thuistesten

Het derde spoor is nog in ontwikkeling: de thuistest waarmee u de test volledig in eigen beheer uitvoert.

Advies bij positieve uitslag
Laat uw werknemer weten dat hij positief getest is, dan kunt u als werkgever ook gericht en versneld advies en begeleiding bij ons aanvragen. Samen kijken we hoe u de verspreiding van het virus kunt indammen om verdere schade in uw bedrijf te voorkomen. Neem hiervoor contact op met uw vaste contactpersoon.

Meer lezen over het coronavirus en werk? Lees hier verder. 

terug naar overzicht