Testen op COVID-19: dit zijn uw mogelijkheden

Het (snel) testen op COVID-19 blijft belangrijk om verspreiding van het coronavirus in te dammen. De huidige PCR-testcapaciteit in de GGD-teststraten kan niet altijd aan de vraag voldoen. Logisch dat veel ondernemers op zoek zijn naar een alternatief. Wat zijn uw opties?

 

  1. De PCR-test via de GGD

Het eerste spoor is en blijft de testdienstverlening via de GGD. Iedereen met (en in bepaalde situaties ook zonder) klachten kan zich melden bij de teststraten van de GGD, online via Coronatest.nl of telefonisch: 0800-1202. De PCR is een nauwkeurige test, maar het duurt langer tot de uitslag er is.

 

  1. Commerciële testaanbieders via werkgevers

Dan zijn er de commerciële testaanbieders via de werkgevers. Ook u zou gebruik kunnen maken van een van de ‘testlaboratoria voor moleculaire SARS-CoV-2-diagnostiek‘ van de overheid. Omdat wij geen zicht hebben op de kwaliteit, snelheid en dienstverlening van deze testlaboratoria, kunnen wij u bij deze keuze helaas niet adviseren.

Sneltesten
‘Sneltest’ is een verzamelnaam voor testen die op een andere manier testen op corona en sneller een uitslag hebben. De antigeensneltest kan snel (meestal binnen 15 minuten) een uitslag geven. De test is minder gevoelig dan de PCR-test.

Niet in alle gevallen is een antigeen sneltest voldoende betrouwbaar:
Voor kwetsbare medewerkers en/of medewerker die contact hebben met kwetsbare groepen geldt dat zij na een negatieve antigeensneltest een PCR-test moeten krijgen.

Financiële vergoeding

Om frequent en preventief testen van werknemers die geen klachten hebben beter mogelijk te maken heeft het kabinet een tijdelijke financiële regeling in het leven geroepen.  De vergoeding bedraagt €20 (excl. btw) per test, als bijdrage in de gemaakte kosten voor gevalideerde antigeensneltesten en testen waarbij werknemers zijn begeleid bij zelfafname. Deze regeling is voor bedrijven die hun werknemers preventief en zo nodig frequent willen laten testen als thuiswerken geen optie is en loopt tot 31 mei 2021, met mogelijkheid tot verlengen met een maand.

Onze samenwerking met COVID Sneltest Services voldoet aan alle eisen, waardoor het aanvragen van de financiële vergoeding ook rechtstreeks via hen verloopt.

Op termijn biedt de inzet van zelftesten perspectief en kan deze tijdelijke regeling weer vervallen.

 

  1. Thuistesten

Het derde spoor is nog in ontwikkeling: de thuistest waarmee u de test volledig in eigen beheer uitvoert.

 

Advies bij positieve uitslag

Laat uw werknemer weten dat hij positief getest is, dan kunt u als werkgever ook gericht en versneld advies en begeleiding bij ons aanvragen. Samen kijken we hoe u de verspreiding van het virus kunt indammen en wat verder nodig is binnen uw organisatie. Neem hiervoor contact op met uw vaste contactpersoon. Meer lezen over het coronavirus en werk? Lees hier verder. 

 

terug naar overzicht