Piekeren: hoe te doorbreken?

Bijna iedereen piekert wel eens. Wanneer piekeren een belemmering vormt in het functioneren, is het tijd om het piekergedrag eens onder de loep te nemen.

Wat is piekeren?
Piekeren is nadenken over (toekomstige) problemen op belangrijke gebieden als werk, inkomen of gezondheid. Piekergedachten beginnen vaak met ‘wat als…?’ In tegenstelling tot nadenken, val je bij piekeren vaak terug in dezelfde gedachten: als een langspeelplaat met een vervelend muziekje dat blijft hangen. De gedachten dringen zich vaak op wanneer je ontspant, bijvoorbeeld wanneer
je in bed ligt, en zijn moeilijk te stoppen. Bovendien gaan ze gepaard met gevoelens van angst en onzekerheid. Piekeren leidt zelden tot een oplossing en is vooral een vorm van zelfkwelling.

Geen voordelen
Piekeren heeft eigenlijk geen voordelen. Sterker nog, piekeren put je uit, waardoor je energie verliest. Er zijn technieken om piekeren te stoppen. In onderstaande flyer leggen adviseurs Louise Hildebrand en Marc Loffeld uit wat piekeren is en welke technieken je kunt toepassen om het piekeren zoveel mogelijk te beperken.

Open hier de flyer ‘Piekeren: hoe kun je dit doorbreken?’

terug naar overzicht