Millennials kampen massaal met een burn-out

Hoeveel millennials (mensen tussen de 18 en 38 jaar) werken er in uw organisatie? Weet u hoe het écht met hen gaat? Ruim 60 procent van de millennials heeft namelijk last van veel stress, blijkt uit recent onderzoek van EenVandaag. Bij mensen tussen de 18 en 25 jaar is dit zelfs 76%. Het aantal millenials met een burn-out stijgt dan ook dramatisch. Wat kunt u preventief doen om te zorgen dat zij niet uitvallen?

 

Millennials hebben veel te bieden: ze zijn goed geschoold, digitaal slim en kunnen makkelijk inspelen op snelle ontwikkelingen. Hoe kan het toch dat deze generatie massaal geveld wordt door burn-outs? Waarom hebben zij hier meer last van dan de generaties voor hen? En vooral: welke oplossingen kunt u als werkgever preventief bieden? Want door deze stress is de uitval door psychische klachten hoog. Uitval van een werknemer kost zo’n 250 euro per dag en een burn-out duurt gemiddeld 220 dagen.

 

Behoeftes kennen is essentieel
Millennials zijn met hun vele krachten waardevol voor uw organisatie. Ze zijn ambitieus, streven naar het hoogst haalbare, hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel en zijn perfectionistisch. Maar dat kan ook hun valkuil zijn: ze willen de top bereiken en als dat niet lukt, wijten ze dat alleen aan henzelf. Ze zijn opgevoed met het idee dat alles mogelijk is, dus ze voelen zichzelf verantwoordelijk voor hun eigen succes en geluk.
Zingeving is belangrijk en bepaalt of ze zich ergens voor inzetten. Ze willen het perfecte plaatje en dat zorgt voor prestatiedruk. Bovendien missen ze de zekerheden van pensioen, werkgarantie en ervaren zij veel keuzestress. Tel daarbij op dat technologische ontwikkelingen ervoor zorgen dat zij nooit echt afschakelen maar juist aan onrealistische verwachtingspatronen moeten voldoen die zij zien op social media.

 

Wat kunt u als werkgever doen?
40 procent van de millennials geeft aan dat ze een burn-out hebben gehad. Aangezien millennials de volgende generatie zijn die onze economie gaan dragen, is het 5 voor 12…
Weet u als werkgever hoeveel millennials u in dienst hebt en wat ze aantrekt of juist afstoot in uw organisatie? En waar ze energie van krijgen? Wat is bij u de cultuur en de manier van leidinggeven en past dat bij millennials? Geeft u bijvoorbeeld vooral opdrachten zoals de vorige generatie gewend was of speelt u in op de millennials door ze met name te faciliteren? Inspelen op wensen als groei, zelfontplooiing en hun maakbare instelling kunt u doen door regelmatig evaluatiemomenten in te bouwen waarin duidelijk gesproken wordt over prestatiedruk, keuzestress en voldoening. Autonomie, ontwikkelings- en groeimogelijkheden en feedback zijn eveneens belangrijke onderdelen in de communicatie. Ook coaching of het koppelen van een millennial aan een oudere werknemer bieden goede resultaten. Het helpt heel erg om eens door een andere bril te kijken en verbinding te zoeken.

 

Week van de werkstress
Van 12 tot 15 november is de landelijke Week van de werkstress met als overkoepelend doel de preventie van werkstress. Als HumanCapitalCare delen we graag onze kennis en ervaring. Daarom organiseren wij door heel het land voor klanten het event ‘Uw organisatie millennialproof’ met inzicht, oplossingen en voorbeelden. Ook judoka Edith Bosch vertelt genadeloos eerlijk over haar burn-out en de parallel met topsport. Vanaf 22 november vindt u op onze website www.humancapitalcare.nl/millennials verkorte samenvattingen van de presentaties, maar ook cijfers en inspirerende voorbeelden.

 

Gratis webinar voor millenials 
Speciaal voor millennialmedewerkers van onze klanten organiseren we op 22 januari 2019 een gratis webinar waarin we ingaan op de krachten en valkuilen van millennials. We geven ze handvatten om weerbaarder te worden tegen werkstress. In december start de inschrijving voor het webinar via onze website.

 

Uw organisatie millennialproof?
Als adviseur op het gebied van arbeid, vitaliteit en gezondheid heeft HumanCapitalCare alle kennis in huis om werkgevers te helpen hun medewerkers langdurig inzetbaar te houden. Leefstijl en leeftijd spelen daarbij een steeds belangrijkere rol. Om te kijken of uw organisatie millennialproof is, is inzicht verkrijgen de eerste stap: in kaart brengen waar uw millennials zitten, hoe vitaal ze zijn, wat hun arbeidsrisico’s zijn en of uw visie en beleid aansluiten op de millennials. Op basis hiervan kan HumanCapitalCare u adviseren in een mogelijk plan van aanpak op zowel organisatie- en afdelingsniveau als op individueel niveau. Wilt u meer weten over millennials en hoe wij u daarbij kunnen ondersteunen? Neem dan gerust contact op met HumanCapitalCare in uw regio.

terug naar overzicht