Klachten aan Arm, Nek en/of Schouder (KANS) leiden nog steeds tot veel en bovendien langdurig verzuim – 3 maanden is echt geen uitzondering. Daarom is het 28 februari Europese dag van de RSI (internationaal wordt de term RSI gebruikt). De vraag is natuurlijk: hoe kunt u deze klachten voorkomen?
Arbobalans 2014 (TNO) geeft aan dat maar liefst 11 procent van het verzuim van KANS-klachten komt; 54 procent van de werknemers is van mening dat KANS (mede) door het werk is veroorzaakt.
Beroepsziekten aan het bewegingsapparaat komen volgens werknemers zelf het meest voor. Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden kwam naar voren dat maar liefst 2 op de 3 werknemers met een beroepsziekte (274.000) te maken had met een beroepsgerelateerde aandoening aan het bewegingsapparaat.
Goed nieuws: daling
Het goede nieuws is dat het aantal gemelde beroepsziekten ten aanzien van KANS de laatste jaren is gedaald. Dit wijdt men aan structurele aandacht voor mogelijke oorzaken in werk en preventie, vooral bij beeldschermwerk. Aandacht voor preventie bij KANS komt ook de duurzame inzetbaarheid van medewerkers ten goede.
Hoe kom je aan KANS-klachten?
KANS is een verzamelnaam voor aandoeningen aan handen, polsen, ellebogen, armen, schouders en nek waarbij tintelingen, een doof gevoel, pijn en krachtsverlies kunnen optreden. Klachten worden niet alleen veroorzaakt door herhaalde bewegingen; daarom doet de term RSI (Repetitive Strain Injury) geen recht aan wat bekend is over de oorzaak. Ook langdurig in dezelfde houding werken, veel precisiewerk of kracht leveren, extreme standen van de gewrichten of een combinatie hiervan gedurende een groot deel van de dag spelen een rol. Net als werk/tempodruk, onvoldoende pauzes of persoonlijke factoren zoals perfectionisme.
Hoe kun je het voorkomen?
Belangrijk is om op voorhand de risicofactoren te bekijken. Denk aan
Samenspel
Klachten hangen vaak met elkaar samen. Als iemand het druk heeft, is zijn houding mogelijk gespannen, neemt hij minder pauzes om het werk toch af te krijgen, beweegt hij minder en zo gaat het van kwaad tot erger. Vaak moet het patroon doorbroken worden. Het is belangrijk dat leidinggevenden signalen (leren) herkennen en zaken als werkdruk bespreekbaar maken. En een preventiemedewerker kan de werkplek onderzoeken en (laten) aanpassen.
Advies op maat
Als adviseur op het gebied van arbeid, gezondheid en vitaliteit adviseert en traint HumanCapitalCare veel bedrijven om preventief de vinger aan de pols te houden. Denk aan RI&E’s, QuickScans om werkplekken te onderzoeken, instructies geven, workshops aan medewerkers of trainingen aan preventiemedewerkers en leidinggevenden. Uiteraard afgestemd op uw branche, want hoewel vooral de bouwnijverheid veel uitval door KANS-klachten heeft, valt er ook in productieomgevingen of bij beeldschermwerk nog veel te winnen. Risicovolle beroepen variëren van productiemedewerkers, vleesuitbeners en programmeurs tot metselaars, kappers, tandartsen en musici.
Interesse?
Maak een afspraak om snel en efficiënt inzicht te krijgen in de risicofactoren: werktaken – werktijden – werkwijze – werkplek – werkdruk. Om zo KANS-klachten te voorkomen en aan te pakken. Dat loont, want het bijbehorende verzuim is vaak langdurig; verzuim van 1 tot meer dan 3 maanden is geen uitzondering.
Mail m.ten.cate@humancapitalcare.nl of bel 040 – 20 66 900.
terug naar overzicht