Van verzuim naar vitaal
Verzuim en vitaliteit lijken elkaars tegenovergestelde te zijn. Het mooie is: een vitale benadering kan verzuim flink terugdringen. Verzuimcijfers dalen en bevlogenheid stijgt vaak wanneer mensen met aandacht leiding krijgen, met focus op hun werkplezier en motivatie. Voor degene die leidinggeeft betekent dit: alert zijn op stresssignalen en deze bespreekbaar maken, eigen regie nemen over het welzijn van de medewerkers en helpen te denken in mogelijkheden.
1. Preventief: stress herkennen en bespreekbaar maken
Stress vormt verreweg de grootste oorzaak voor langdurige uitval op het werk. De eerste verschijnselen herkennen en het gesprek aangaan, helpt erger te voorkomen.
2. Samen eigen regie nemen
Stel dat twee medewerkers dezelfde medische klachten hebben. Dan kan het gebeuren dat de ene verzuimt en de ander niet. Want verzuim is grotendeels een gedragskeuze. Wie of wat beïnvloedt welke kant het dubbeltje op valt? De direct leidinggevende en de medewerker zijn samen het meest bepalend in de keuze voor wel of niet ziekmelden. Zij kunnen dus het beste samen de regie nemen.
3. Een verzuimgesprek dat werkt
Zit een medewerker niet goed in z’n vel of meldt deze zich ziek? Dan kan de leidinggevende zijn of haar begeleidende kwaliteiten aanwenden om de medewerker weer in zijn kracht te helpen. Maar: wat mag je eigenlijk wel en niet vragen tijdens een verzuimgesprek? En hoe breng je bijvoorbeeld preventief iemands zwaarlijvigheid ter sprake? Open vragen stellen, goed luisteren; de technieken voor verzuimgesprekken bieden leidinggevenden veel soelaas.
Dit artikel is gebaseerd op het trainingsprogramma Vitaal Leiderschap. Het programma wordt per organisatie op maat ontwikkeld, gebaseerd op data over ziekteverzuim en resultaten van interne onderzoeken. Kijk hier voor meer inzicht.
terug naar overzicht