Artikel: "Vitaliteit gaat over lol"

Vitaliteit in organisaties gaat eigenlijk over ‘Hoe brengen we de lol erin, hoe laten we het bedrijf bruisen?’ Truus Groeneveld is adviseur vitaliteit en gezondheid bij HumanCapitalCare. Zij helpt organisaties om hun mensen gezond, vitaal en competent te houden. ‘Het leven mag leuk zijn, werken mag leuk zijn.’

Bruisen van vitaliteit

Een vitale organisatie bruist. Mensen hebben het er naar hun zin, doen mee, benutten hun talenten. Er is positieve energie. Hoe laten we een organisatie bruisen?

‘Vitale, energievolle mensen zorgen dat er versnelling in een bedrijf komt’, weet Truus. Zij zijn namelijk productiever. Ze zijn gemotiveerd, ze hebben lol in hun werk. Welke omstandigheden dragen bij? Veelal simpele, menselijke dingen.

 • ‘Het geeft een boost als je werkgever je zorgvuldig behandelt. Als-ie je vraagt hoe je thuis werkt, of het goed met je gaat. Of je voldoende veerkracht hebt om ook nu goed te kunnen werken.
 • Het is fijn om zo nu en dan even een uurtje af te kunnen schakelen als je iets moet regelen. Of om bij te tanken. Wetend dat je wordt vertrouwd, en dat je je werk op een ander moment kunt inhalen.
 • Medewerkers vinden het prettig wanneer met hen wordt meegedacht. Zit je nog met motivatie in je vak? Wat zijn jouw energiebronnen en wat geeft stress?
 • Mensen waarderen de vrijheid om een lezing of opleiding te kunnen bijwonen waarmee ze zich bekwamen op hun vakgebied.
 • De wetenschap dat een bedrijf financieel vitaal is, geeft medewerkers een prettig gevoel van zekerheid en veiligheid. Ze weten waar ze aan toe zijn, dat ze niet bang hoeven te zijn voor ontslagen.’

Privé en werk

‘Werk en persoon zijn met elkaar verweven. Gaat het privé minder, dan heeft het werk daar last van. Leefgewoontes van mensen zijn ook op het werk van invloed’, aldus Truus. ‘Iemand die te zwaar is, voelt zich vaak minder energiek. Ik spreek met mensen over hun leefstijl. Er zijn vijf aandachtsgebieden die cruciaal zijn, samen BRAVO: bewegen, roken, alcohol, voeding, ontspannen & slapen. Mensen veren op als je ze helpt met een gezonder leven. Pizza en Cola zijn praktisch en lekker, maar geen gezonde voeding; je haalt er geen energie uit.

Op mentaal gebied is plichtsbesef vaak de boosdoener. Starheid. Zowel op het werk als thuis. “Wat maakt je leven leuk?” vraag ik dan. “Als ik je over vijf jaar weer spreek, zijn die vijf jaren dan top geweest?” Het leven geeft hier en daar een deuk, maar het is vooral leuk. De oplossingen zijn vaak eenvoudig en voor iedereen verschillend. Lekker uit eten, een eind wandelen, jezelf oppas gunnen. En ook bewust bezig zijn met relaties en vrienden. “Met wie breng je je tijd door, zijn dat degenen die het hardst roepen of de mensen waar je energie van krijgt? Is dit zoals je het wilt?”

Samen de vitale balans vinden

Samen kunnen medewerker en organisatie een bedrijf laten bruisen. Truus stipt een aantal ‘checkpoints’ aan om de vitale balans in de gaten te houden.

 • ‘Is het contact met collega’s en leidinggevenden goed? Een prettige relatie geeft de mensen én de organisatie energie.
 • Zit de medewerker nog op de goede plek in het bedrijf? Kan hij zich ontwikkelen en zijn talenten inzetten?
 • Is de medewerker waardevol voor het bedrijf en vice versa?
 • Vindt de medewerker dat hij verdient wat bij de functie past?
 • Mogen de mensen meedenken in het bedrijf?
 • Specifiek voor HR-managers, zij worden immers dagelijks geconfronteerd met menselijk wel en wee: liggen zij wakker van wat ze op het werk meemaken? Hebben zij misschien hulp nodig?
 • En in coronatijd: kunnen mensen elkaar opzoeken? Faciliteert het bedrijf hen daarbij? Iedereen wordt steeds handiger en creatiever. Groepjes collega’s van toegestane grootte komen bijeen, soms bij iemand thuis. Hoe leuk is het als de werkgever dan zorgt voor iets lekkers?!
 • Is er support nu mensen thuiswerken? Online coaching werkt heel goed. Sommige ondernemers zorgen dagelijks voor een gezamenlijk online startmoment.

Levendigheid, veerkracht en energie

Het leven mag leuk zijn, werken mag leuk zijn. Vitale mensen, vitale bedrijven. Truus en haar collega-vitaliteitscoaches bij HumanCapitalCare helpen organisaties om hun medewerkers gezond, gemotiveerd en competent te houden. Verzuim zal altijd een punt van aandacht blijven, maar de focus ligt op levendigheid, veerkracht en energie. Daarvan gaan organisaties bruisen!

Neem voor meer informatie over werk en vitaliteit contact met ons op.

N.b. Leidinggevenden hebben een sleutelrol in het laten bruisen van organisaties. Lees meer hierover in dit artikel over vitaal leiderschap.

terug naar overzicht