Het coronavirus en werk: alles wat u moet weten

Het werknemers- en werkgeversadvies

In het werknemers- en werkgeversadvies (versie 26 juni) staat wat u kunt doen voor de bescherming en veiligheid van uzelf en/of uw werknemers. U krijgt advies over hoe u verdere verspreiding van het coronavirus via de werkplek voorkomt en hoe u moet handelen als een werknemer besmet is met, of verdacht wordt van, het coronavirus. Daarnaast vindt u hierin ook informatie over omgaan met ziekmelden en/of afwezigheid als gevolg van het coronavirus, gezond thuiswerken en aandacht voor verdriet en rouwverwerking.

Veelgestelde vragen

 

We hebben een overzicht van veelgestelde vragen (versie 13 juli) opgesteld over het coronavirus. Staat uw vraag hier niet tussen of heeft u nog andere vragen? Neem dan contact op met uw vaste contactpersoon bij HumanCapitalCare.

Werknemer?

Bekijk hier het overzicht van veelgestelde vragen over het coronavirus.

 

Versoepeling aangepaste dienstverlening per 1 juni 2020

Sinds 1 juni kunnen wij onze dienstverlening stapsgewijs weer fysiek uitvoeren. Vanzelfsprekend volgen wij hierbij de richtlijnen vanuit de overheid om verspreiding van het coronavirus in te dammen. De betreffende werkgevers en werknemers ontvangen hierover persoonlijk bericht. Uw vaste contactpersoon bespreekt per situatie hoe hiermee om te gaan. Heeft u vragen? Neem contact op met uw vaste contactpersoon.

Verantwoord op afspraak
Heeft u een afspraak op een van onze locaties of op die van uw werkgever? Download de flyer met onze veiligheidsvoorschriften of bekijk onderstaande video vóór uw bezoek.

 

Extra ondersteuning, juist nu

Het is een roerige periode. Vol veranderingen en onzekerheid. De coronacrisis raakt ons allemaal. Wij zijn er voor u en uw medewerkers. Met extra ondersteuning, juist nu.

Online (thuis)werplek-check
Thuiswerken is de norm op dit moment. Maar dat wil niet zeggen dat iedere medewerker een goed ingerichte thuiswerkplek heeft. En dat kan weer gevolgen hebben voor zijn vitaliteit en gezondheid. Daarom bieden we de Online (thuis)werkplek-check.
Monitoring van preventieve thuisblijvers
Wat als u medewerkers hebt die preventief thuis zijn? Hoe gaat u ermee om? Hoe houdt u hun welzijn in de gaten in deze drukke tijd? HumanCapitalCare kan helpen met monitoring van preventieve thuisblijvers.
Coaching op afstand
Door de coronacrisis ervaren veel medewerkers meer stressfactoren en minder energiebronnen. Door alle veranderingen kunnen zij hierdoor uit balans raken. Uw medewerkers ondersteunen met Coaching op afstand kan psychisch verzuim voorkomen.
COVID-19 priority testing

Met COVID-19 priority testing van HumanCapitalCare heeft u de mogelijkheid tot twee soorten COVID-19 tests: de COVID-19/PCR-test waarmee actieve ziekte (COVID-19) kan worden opgespoord en de antistoffen (serologie) test om vast te stellen of iemand mogelijk het virus al heeft gehad en antistoffen heeft aangemaakt. Lees hier verder over COVID-19 priority testing.

 

Coaching voor leidinggevenden in crisistijd

Door de coronacrisis hebben uw leidinggevenden er een uitdaging bij. Want hoe houden zij hun medewerkers – op afstand – goed, gemotiveerd en gezond aan het werk, hoe spelen zij adequaat in op hun extra behoeften in deze turbulente tijd, hoe houden ze bedrijfsprocessen draaiende en kunnen ze (onnodig) verzuim voorkomen? En hoe houden zij zelf het hoofd koel? Kortom: hoe geven zij leiding op afstand én in crisistijd? Een coach helpt!

 

Checklist werken in de nieuwe werkelijkheid

We maken ons op voor onze nieuwe (werk)werkelijkheid. Ook u bent ongetwijfeld al bezig met de terugkeer naar de werkvloer. Natuurlijk met inachtneming van de maatregelen van de overheid en het RIVM. Want er zijn veel aandachtspunten waaraan u moet voldoen voor de bescherming en veiligheid van u en uw medewerkers. En dat roept vragen op. Wij helpen u hier invulling aan te geven middels onze checklist.

 

Veerkrachtig de crisis door

Veerkracht is het vermogen om te kunnen gaan met en te herstellen van stress en tegenslag. Hoe veerkrachtiger je bent hoe makkelijker je je weg vindt in deze situatie en je aanpast naar het moment. Het is hét instrument om deze crisis – samen – door te komen. En veerkracht kun je trainen.

 

Wanneer ziekmelden?

Werkgevers hebben vooral veel vragen over het ziekmelden. Wanneer zijn klachten, besmetting en voorzorgsmaatregelen in verband met het coronavirus (COVID-19) aanleiding voor ziekmelding, wanneer niet en wanneer kunt u aanspraak maken op een andere regeling?

Is er volgens dit stroomschema sprake van een ziekmelding, dan geeft u deze ziekmelding op de voor u gebruikelijke manier aan ons door. Wij behandelen deze ziekmelding volgens de reguliere werkwijze, vanuit onze zorgplicht en volgens de Wet verbetering poortwachter. Vaak zal het gaan om kort verzuim en is een spreekuur bedrijfsarts niet nodig.

Als uw werknemer thuis moet blijven, maar niet thuis kan werken, kunt u mogelijk een beroep doen op de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW).

Webinar: ‘Het coronavirus en werk’

Door de uitbraak van het coronavirus leven we in een roerige, ingewikkelde tijd. Het raakt ons allemaal. Daarom organiseerden wij op woensdag 1 april het webinar ‘Het coronavirus en werk’. Tijdens dit webinar gingen we in op de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus voor organisaties. U kunt het hier terugkijken.

De ondersteunende presentatie bij het webinar vindt u hier terug.

Er is ook een versie met Engelstalige ondertiteling beschikbaar van het Webinar en de ondersteunende presentatie.

 

In de media

  • In een extra online uitzending over het coronavirus van RTL Nieuws van donderdag 27 februari jl. beantwoordde Jurriaan Penders, medisch directeur HumanTotalCare, vragen over werk in relatie tot het coronavirus.
  • Jurriaan Penders: ‘De richtlijnen en geboden informatie van het RIVM en de overige betrouwbare bronnen zijn leidend. Aanvullend daarop geeft dit werkgeversadvies een advies gericht op de werksituatie.’
  • Op 2 maart jl. was Jurriaan Penders te gast bij Nieuws & Co, luister hier het radiofragment terug. Onderwerp: ‘Wat kun je als bedrijf doen in de strijd tegen het coronavirus?’
  • Bij BNR was Jurriaan Penders te gast op 5 maart jl. bij Ask Me Anything: ‘Eerste hulp bij corona voor ondernemers’. Luister hier het radiofragment terug.
  • Lees hier het interview van RTLZ met o.a. Jurriaan Penders. Onderwerp: ‘Zouden we vaker grieperig thuis moeten blijven?’

Algemene informatie

Voor algemene vragen over het coronavirus, raadpleeg de informatie van het RIVM. Telefonisch is het RIVM bereikbaar via het speciale telefoonnummer 0800-1351.

Omdat de ontwikkelingen rondom het coronavirus elkaar snel opvolgen, zal deze webpagina regelmatig worden herzien.

Voor vragen aan HumanCapitalCare kunt u zich richten tot communicatie@humancapitalcare.nl.