Het coronavirus en werk: alles wat u moet weten

Aangepaste dienstverlening

Op basis van de laatste voorschriften van de overheid passen wij onze dienstverlening doorlopend aan. Lees hier hoe wij onze dienstverlening op dit moment uitvoeren – vanzelfsprekend in overleg met werkgever en werknemer en met inachtneming van de geldende richtlijnen. Heeft u vragen? Neem contact op met uw vaste contactpersoon.

Verantwoord op afspraak
Heeft u een afspraak op een van onze locaties of op die van uw werkgever? Download de flyer met onze veiligheidsvoorschriften.

 

RI&E en COVID-19

Het uitvoeren en toetsen van de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) is een verplichting. Een RI&E moet altijd actueel zijn. Verandert er iets in uw werkomstandigheden? Dan moet u uw RI&E actualiseren. Door COVID-19 zijn voor alle organisaties de werkomgeving- en omstandigheden veranderd. COVID-19 is een arbeidsrisico, dit komt ook terug in het jaarplan van 2021 van het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid.

Tijd voor een actualisatie van uw RI&E. Lees hier verder. 

Extra ondersteuning, juist nu

Het is een roerige periode. Vol veranderingen en onzekerheid. Wij zijn er voor u en uw medewerkers. Met extra ondersteuning, juist nu.


Online (thuis)werplek-check
Thuiswerken is de norm op dit moment. Maar dat wil niet zeggen dat iedere medewerker een goed ingerichte thuiswerkplek heeft. En dat kan weer gevolgen hebben voor zijn vitaliteit en gezondheid. Daarom bieden we de Online (thuis)werkplek-check.


Monitoring van preventieve thuisblijvers
Wat als u medewerkers hebt die preventief thuis zijn? Hoe gaat u ermee om? Hoe houdt u hun welzijn in de gaten in deze drukke tijd? HumanCapitalCare kan helpen met monitoring van preventieve thuisblijvers.


Coaching op afstand
Door de coronacrisis ervaren veel medewerkers meer stressfactoren en minder energiebronnen. Door alle veranderingen kunnen zij hierdoor uit balans raken. Uw medewerkers ondersteunen met Coaching op afstand kan psychisch verzuim voorkomen.


Coaching voor leidinggevenden in crisistijd
Door de coronacrisis hebben uw leidinggevenden er een uitdaging bij. Want hoe houden zij hun medewerkers – op afstand – goed, gemotiveerd en gezond aan het werk, hoe spelen zij adequaat in op hun extra behoeften in deze turbulente tijd, hoe houden ze bedrijfsprocessen draaiende en kunnen ze (onnodig) verzuim voorkomen? En hoe houden zij zelf het hoofd koel? Kortom: hoe geven zij leiding op afstand én in crisistijd? Een coach helpt!


Checklist werken in de nieuwe werkelijkheid
We maken ons op voor onze nieuwe (werk)werkelijkheid. Ook u bent ongetwijfeld al bezig met de terugkeer naar de werkvloer. Natuurlijk met inachtneming van de maatregelen van de overheid en het RIVM. Want er zijn veel aandachtspunten waaraan u moet voldoen voor de bescherming en veiligheid van u en uw medewerkers. En dat roept vragen op. Wij helpen u hier invulling aan te geven middels onze checklist


Veerkrachtig, nu & straks
Veerkracht is het vermogen om te kunnen gaan met en te herstellen van stress en tegenslag. Hoe veerkrachtiger je bent hoe makkelijker je je weg vindt in deze situatie en je aanpast naar het moment. Het is hét instrument om deze crisis – samen – door te komen. En veerkracht kun je trainen.

Testen op COVID-19

Heeft uw werknemer klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Dan is het belangrijk dat hij zich zo snel mogelijk laat testen en thuisblijft tot hij de uitslag van de test heeft. Op deze pagina informeren wij u over het testen op het coronavirus.

COVID-19 vaccinatie

Vanaf 8 januari 2021 starten de GGD en het RIVM met het vaccineren van de eerste groep in Nederland: medewerkers in zorginstellingen die in contact staan met mensen die extra kwetsbaar zijn. Dat gebeurt op circa 25 locaties in het land. De betreffende medewerkers ontvangen hiervoor een uitnodiging via hun werkgever en de Rijksoverheid. Kijk voor meer informatie op www.coronavaccinatie.nl.

Wanneer ziekmelden?

Werkgevers hebben vooral veel vragen over het ziekmelden. Wanneer zijn klachten, besmetting en voorzorgsmaatregelen in verband met het coronavirus (COVID-19) aanleiding voor ziekmelding, wanneer niet en wanneer kunt u aanspraak maken op een andere regeling?

Is er volgens dit stroomschema sprake van een ziekmelding, dan geeft u deze ziekmelding op de voor u gebruikelijke manier aan ons door. Wij behandelen deze ziekmelding volgens de reguliere werkwijze, vanuit onze zorgplicht en volgens de Wet verbetering poortwachter. Vaak zal het gaan om kort verzuim en is een spreekuur bedrijfsarts niet nodig.

Als uw werknemer thuis moet blijven, maar niet thuis kan werken, kunt u mogelijk een beroep doen op de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW).

Infographics

Webinar: ‘Het coronavirus en werk’

Door de uitbraak van het coronavirus leven we in een roerige, ingewikkelde tijd. Het raakt ons allemaal. Daarom organiseerden wij op woensdag 1 april het webinar ‘Het coronavirus en werk’. Tijdens dit webinar gingen we in op de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus voor organisaties. U kunt het hier terugkijken.

De ondersteunende presentatie bij het webinar vindt u hier terug.

Er is ook een versie met Engelstalige ondertiteling beschikbaar van het Webinar en de ondersteunende presentatie.

In de media

 • Op vrijdag 25 september sprak RTL Z met Jurriaan Penders over het belang van thuiswerken, georganiseerde aanwezigheid op kantoor, naleven van de regels en aanspreken op gedrag. Bekijk het fragment hier, vanaf 5.35, of lees het nieuwsartikel ‘Meer besmettingen op het werk’ op RTL Z.
 • In het NOS Journaal geeft Jurriaan Penders, medisch directeur HumanTotalCare (waar HumanCapitalCare onderdeel van is), eind juni tips over thuiswerken in de hitte.
 • Op vrijdag 13 maart 2020 besprak Jurriaan Penders bij BNR Nieuwsradio het (verwachte) ziekteverzuim door corona, naar aanleiding van de recente verzuimcijfers.
 • En lichtte hij bij RTL Nieuws het belang toe van thuiswerken.
 • Bij RTLZ besprak Penders op donderdag 12 maart of we sowieso niet vaker thuis moeten blijven bij griep.
 • Op donderdag 5 maart besprak de directeur Medische Zaken bij BNR Nieuwsradio wat bedrijven kunnen doen in de strijd tegen het coronavirus.
 • Zo ook in Nieuws & Co op NPO Radio 1 op maandag 2 maart.
 • In een extra online uitzending over het coronavirus van RTL Nieuws van donderdag 27 februari jl. beantwoordde Jurriaan Penders, medisch directeur HumanTotalCare, vragen over werk in relatie tot het coronavirus.
 • Jurriaan Penders: ‘De richtlijnen en geboden informatie van het RIVM en de overige betrouwbare bronnen zijn leidend. Aanvullend daarop geeft dit werkgeversadvies een advies gericht op de werksituatie.’
 • Op 2 maart jl. was Jurriaan Penders te gast bij Nieuws & Co, luister hier het radiofragment terug. Onderwerp: ‘Wat kun je als bedrijf doen in de strijd tegen het coronavirus?’
 • Bij BNR was Jurriaan Penders te gast op 5 maart jl. bij Ask Me Anything: ‘Eerste hulp bij corona voor ondernemers’. Luister hier het radiofragment terug.
 • Lees hier het interview van RTLZ met o.a. Jurriaan Penders. Onderwerp: ‘Zouden we vaker grieperig thuis moeten blijven?’

Algemene informatie

Voor algemene vragen over het coronavirus, raadpleeg de informatie van het RIVM. Telefonisch is het RIVM bereikbaar via het speciale telefoonnummer 0800-1351.

Omdat de ontwikkelingen rondom het coronavirus elkaar snel opvolgen, zal deze webpagina regelmatig worden herzien.

Voor vragen aan HumanCapitalCare kunt u zich richten tot communicatie@humancapitalcare.nl.