Het coronavirus en werk: alles wat u moet weten

Extra ondersteuning, juist nu

Het is een roerige periode. Vol veranderingen en onzekerheid. Wij zijn er voor u en uw medewerkers. Met extra ondersteuning, juist nu.

Online (thuis)werplek-check
Thuiswerken is de norm op dit moment. Maar dat wil niet zeggen dat iedere medewerker een goed ingerichte thuiswerkplek heeft. En dat kan weer gevolgen hebben voor zijn vitaliteit en gezondheid. Daarom bieden we de Online (thuis)werkplek-check.
Monitoring van preventieve thuisblijvers
Wat als u medewerkers hebt die preventief thuis zijn? Hoe gaat u ermee om? Hoe houdt u hun welzijn in de gaten in deze drukke tijd? HumanCapitalCare kan helpen met monitoring van preventieve thuisblijvers.
Coaching op afstand
Door de coronacrisis ervaren veel medewerkers meer stressfactoren en minder energiebronnen. Door alle veranderingen kunnen zij hierdoor uit balans raken. Uw medewerkers ondersteunen met Coaching op afstand kan psychisch verzuim voorkomen.
 

Coaching voor leidinggevenden in crisistijd

Door de coronacrisis hebben uw leidinggevenden er een uitdaging bij. Want hoe houden zij hun medewerkers – op afstand – goed, gemotiveerd en gezond aan het werk, hoe spelen zij adequaat in op hun extra behoeften in deze turbulente tijd, hoe houden ze bedrijfsprocessen draaiende en kunnen ze (onnodig) verzuim voorkomen? En hoe houden zij zelf het hoofd koel? Kortom: hoe geven zij leiding op afstand én in crisistijd? Een coach helpt!

 


Checklist werken in de nieuwe werkelijkheid

We maken ons op voor onze nieuwe (werk)werkelijkheid. Ook u bent ongetwijfeld al bezig met de terugkeer naar de werkvloer. Natuurlijk met inachtneming van de maatregelen van de overheid en het RIVM. Want er zijn veel aandachtspunten waaraan u moet voldoen voor de bescherming en veiligheid van u en uw medewerkers. En dat roept vragen op. Wij helpen u hier invulling aan te geven middels onze checklist.

 

Veerkrachtig, nu & straks

Veerkracht is het vermogen om te kunnen gaan met en te herstellen van stress en tegenslag. Hoe veerkrachtiger je bent hoe makkelijker je je weg vindt in deze situatie en je aanpast naar het moment. Het is hét instrument om deze crisis – samen – door te komen. En veerkracht kun je trainen.

 

Aangepaste dienstverlening

Op basis van de laatste voorschriften van de overheid passen wij onze dienstverlening doorlopend aan. Lees hier hoe wij onze dienstverlening op dit moment uitvoeren – vanzelfsprekend in overleg met werkgever en werknemer en met inachtneming van de geldende richtlijnen. Heeft u vragen? Neem contact op met uw vaste contactpersoon.

Verantwoord op afspraak
Heeft u een afspraak op een van onze locaties of op die van uw werkgever? Download de flyer met onze veiligheidsvoorschriften of bekijk onderstaande video vóór uw bezoek.

 

Het werknemers- en werkgeversadvies

In het werknemers- en werkgeversadvies (versie 26 juni) staat wat u kunt doen voor de bescherming en veiligheid van uzelf en/of uw werknemers. Het advies is na de zomer niet meer geactualiseerd. Onze inzichten en adviezen zijn doorvertaald naar concrete dienstverlening om u te ondersteunen. Actuele informatie delen we nog steeds graag met u via onze nieuwsberichten.

Veelgestelde vragen

 

We hebben een overzicht van veelgestelde vragen (versie 13 juli) opgesteld over het coronavirus. Staat uw vraag hier niet tussen of heeft u nog andere vragen? Neem dan contact op met uw vaste contactpersoon bij HumanCapitalCare.

Werknemer?

Bekijk hier het overzicht van veelgestelde vragen over het coronavirus.

 

Testen op COVID-19

Heeft uw werknemer klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Dan is het belangrijk dat hij zich zo snel mogelijk laat testen en thuisblijft tot hij de uitslag van de test heeft. Iedereen met klachten kan voor de zogenoemde PCR-test rechtstreeks contact opnemen met de GGD:

 • Online: ga naar coronatest.nl
 • Telefonisch: bel 0800-1202.
  Het nummer is 7 dagen per week bereikbaar van 8:00 tot 20:00 uur.

COVID-19/PCR-test
Met de PCR-test kan een actieve besmetting of ziekte door het coronavirus worden opgespoord. Voor deze testafname is slijm uit de neus of keel nodig. Dit wordt met behulp van een wattenstaafje via de neus en keel afgenomen en vervolgens in een laboratorium geanalyseerd. Een negatieve uitslag wordt per mail/schriftelijk gecommuniceerd. Bij een positieve testuitslag neemt de GGD telefonisch contact op met de betrokkene en volgt een schriftelijke bevestiging en standaard bron- en contactonderzoek.

Is er geen sprake van klachten en wilt u uw werknemer toch laten testen, dan kunt u op eigen initiatief gebruik maken van een van de ‘opschalingslaboratoria’ van de overheid. Ook daar geldt dat de capaciteit onder druk staat. HumanCapitalCare kan u hierin helaas niet adviseren.

Advies rond werk en inzetbaarheid
De uitslag van de test kan vragen oproepen bij uw werknemer. Om geen kostbare tijd te verliezen kan uw werknemer daarom op aanvraag versneld terecht voor een telefonisch coronaconsult met onze professional. Deze professional legt uit wat een coronabesmetting betekent, voor werk en privé. Hij neemt de tijd om de werknemer gerust te stellen, te informeren en te adviseren volgens alle wettelijke richtlijnen.

Ook u als werkgever kunt gericht en versneld advies en begeleiding bij ons aanvragen. Samen kijken we naar hoe u de verspreiding van het virus snel kunt indammen om verdere schade in uw bedrijf te voorkomen. Hebt u vragen hierover? Neem dan contact op met uw vaste contactpersoon.

Beëindiging COVID-19 priority testing
Sinds 3 september 2020 kan de COVID-19 test helaas niet meer via HumanCapitalCare worden aangevraagd. Kijk hier voor meer informatie.

 

Wanneer ziekmelden?

Werkgevers hebben vooral veel vragen over het ziekmelden. Wanneer zijn klachten, besmetting en voorzorgsmaatregelen in verband met het coronavirus (COVID-19) aanleiding voor ziekmelding, wanneer niet en wanneer kunt u aanspraak maken op een andere regeling?

Is er volgens dit stroomschema sprake van een ziekmelding, dan geeft u deze ziekmelding op de voor u gebruikelijke manier aan ons door. Wij behandelen deze ziekmelding volgens de reguliere werkwijze, vanuit onze zorgplicht en volgens de Wet verbetering poortwachter. Vaak zal het gaan om kort verzuim en is een spreekuur bedrijfsarts niet nodig.

Als uw werknemer thuis moet blijven, maar niet thuis kan werken, kunt u mogelijk een beroep doen op de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW).

Webinar: ‘Het coronavirus en werk’

Door de uitbraak van het coronavirus leven we in een roerige, ingewikkelde tijd. Het raakt ons allemaal. Daarom organiseerden wij op woensdag 1 april het webinar ‘Het coronavirus en werk’. Tijdens dit webinar gingen we in op de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus voor organisaties. U kunt het hier terugkijken.

De ondersteunende presentatie bij het webinar vindt u hier terug.

Er is ook een versie met Engelstalige ondertiteling beschikbaar van het Webinar en de ondersteunende presentatie.

 

In de media

 • Op vrijdag 25 september sprak RTL Z met Jurriaan Penders over het belang van thuiswerken, georganiseerde aanwezigheid op kantoor, naleven van de regels en aanspreken op gedrag. Bekijk het fragment hier, vanaf 5.35, of lees het nieuwsartikel ‘Meer besmettingen op het werk’ op RTL Z.
 • In het NOS Journaal geeft Jurriaan Penders, medisch directeur HumanTotalCare (waar HumanCapitalCare onderdeel van is), eind juni tips over thuiswerken in de hitte.
 • Op vrijdag 13 maart 2020 besprak Jurriaan Penders bij BNR Nieuwsradio het (verwachte) ziekteverzuim door corona, naar aanleiding van de recente verzuimcijfers.
 • En lichtte hij bij RTL Nieuws het belang toe van thuiswerken.
 • Bij RTLZ besprak Penders op donderdag 12 maart of we sowieso niet vaker thuis moeten blijven bij griep.
 • Op donderdag 5 maart besprak de directeur Medische Zaken bij BNR Nieuwsradio wat bedrijven kunnen doen in de strijd tegen het coronavirus.
 • Zo ook in Nieuws & Co op NPO Radio 1 op maandag 2 maart.
 • In een extra online uitzending over het coronavirus van RTL Nieuws van donderdag 27 februari jl. beantwoordde Jurriaan Penders, medisch directeur HumanTotalCare, vragen over werk in relatie tot het coronavirus.
 • Jurriaan Penders: ‘De richtlijnen en geboden informatie van het RIVM en de overige betrouwbare bronnen zijn leidend. Aanvullend daarop geeft dit werkgeversadvies een advies gericht op de werksituatie.’
 • Op 2 maart jl. was Jurriaan Penders te gast bij Nieuws & Co, luister hier het radiofragment terug. Onderwerp: ‘Wat kun je als bedrijf doen in de strijd tegen het coronavirus?’
 • Bij BNR was Jurriaan Penders te gast op 5 maart jl. bij Ask Me Anything: ‘Eerste hulp bij corona voor ondernemers’. Luister hier het radiofragment terug.
 • Lees hier het interview van RTLZ met o.a. Jurriaan Penders. Onderwerp: ‘Zouden we vaker grieperig thuis moeten blijven?’

Algemene informatie

Voor algemene vragen over het coronavirus, raadpleeg de informatie van het RIVM. Telefonisch is het RIVM bereikbaar via het speciale telefoonnummer 0800-1351.

Omdat de ontwikkelingen rondom het coronavirus elkaar snel opvolgen, zal deze webpagina regelmatig worden herzien.

Voor vragen aan HumanCapitalCare kunt u zich richten tot communicatie@humancapitalcare.nl.