Zonnebril voorkomt slechtziendheid

Een zonnebril is niet alleen prettig tegen fel licht – en modieus – het biedt ook de broodnodige bescherming tegen uv-stralen. Volgens het Oogfonds kan uv-straling permanente schade aan de ogen veroorzaken.

 

Dat uv-straling schadelijk is voor de huid, weten de meeste mensen wel. Dat hetzelfde geldt voor ogen, is helaas nauwelijks bekend. De schade merk je ook niet meteen, maar op latere leeftijd kan dit het verschil betekenen tussen goed blijven zien of slechtziend worden. Zonder goede bescherming kan uv-straling permanente schade aan de ogen veroorzaken.

 

Staar en LMD
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat langdurige blootstelling aan uv-straling het risico op staar (cataract) en maculadegeneratie (LMD) verhoogt. De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) schat dat 20 procent van alle gevallen van cataract (staar) veroorzaakt wordt door overmatige blootstelling aan uv-straling en dus te voorkomen is door goede bescherming. Staar is één van de meest voorkomende oogziektes bij ouderen in Nederland terwijl de netvliesaandoening LMD in Nederland de grootste oorzaak is van blijvende achteruitgang van het zicht.

Voor deze oogziektes geldt, net als voor huidkanker, dat het effect optreedt na opeenstapeling van schade over een lange periode. Een goede zonnebril is dan ook essentieel. Een zonnebril hoeft niet duur te zijn om je ogen goed te beschermen.

 

Tips voor een goede zonnebril

  • De zonnebril geeft 100 procent uv-bescherming. Deze aanduiding staat meestal op een sticker of in de beschrijving van de bril als 100 procent uv of uv 400.
  • De glazen en het montuur moeten goed passen: groot genoeg om te voorkomen dat het uv-licht de ogen via de boven-, onder- of zijkant kan bereiken.
  • De zonnebril heeft een CE-markering, gevolgd door een cijfer van 0 tot 4. Dit getal geeft de kleurintensiteit van de glazen weer ofwel de bescherming tegen verblinding. Bescherming 0 wil zeggen tot 20 procent absorptie van het licht en bescherming 4 wil zeggen 92-97procent lichtabsorptie. Absorptie van minimaal 75 procent wordt aangeraden. Om hiervan verzekerd te zijn, kunt u in de zomer het beste kiezen voor een zonnebril met minimaal markering CE 3.
  • De kleur van de glazen reduceert het zichtbare licht en beschermt tegen verblinding. De kleur heeft geen effect op de uv-bescherming!
  • De glazen moeten optisch zuiver zijn oftewel vrij van vertekeningen.
  • Het is geen noodzaak, maar afhankelijk van het gebruik kan het kan goed zijn om de glazen polariserend te laten zijn zodat hinderlijke schitteringen geneutraliseerd worden.
  • De glazen moeten van onbreekbaar polycarbonaat zijn.
  • Er bestaan speciale contactlenzen die uv afdoende tegenhouden en verblinding voorkomen. Maar ze bedekken slechts een gedeelte van het oog. De oogleden en het wit van het oog krijgen geen bescherming en kunnen dus beschadigd worden.
    Daarom is het beter om contactlenzen te combineren met een goede zonnebril.