Slapen met het raam open

In de zomer slapen veel mensen met hun raam open. Maar is het ook verstandig om in de winter met je raam open te slapen? En wat is de beste temperatuur voor je slaapkamer?

Om goed te kunnen slapen, is het belangrijk dat je kamer de juiste temperatuur heeft. Je slaapkamer moet niet te warm zijn, maar zeker ook niet te koud. Je lichaamstemperatuur daalt namelijk automatisch wanneer je gaat slapen. Als je slaapkamer te warm is, koelt je lichaam minder snel af. Je kunt gaan zweten en het duurt langer voordat je in slaap valt. Maar ook een te koude slaapkamer is niet goed. Want je lichaam corrigeert te koude temperatuur. Hierdoor slaap je lichter en word je sneller wakker. De beste slaapkamertemperatuur ligt rond de 16 graden. Met deze temperatuur hoeft je lichaam de lichaamstemperatuur zo min mogelijk te corrigeren.

Studies
Wetenschappelijke studies naar het verband tussen slaapkamerlucht en slaapkwaliteit nemen vrijwel altijd de koolstofdioxideconcentratie als maatstaf. Het NRC schreef over Vladimir Savchenko, een Bulgaarse hobbyist die zelfgebouwde dioxidemeters verkoopt en die op zijn blog de enorme stijging van de koolstofdioxideconcentratie gedurende de nacht laat zien. Jelle Laverge van de Universiteit van Gent deed vergelijkende proeven. “Slapen met het raam open gaf aanleiding tot kortere maar diepere slaap met een beter uitgerust gevoel de dag erna”, zegt Laverge in het NRC. Ook een recent Deens onderzoek komt tot dezelfde conclusie. De proefpersonen presteerden ook beter in logischdenkentestjes.
Vooral ventilatie is belangrijk lezen we verder. Dat hoeft niet per se met een open raam, ook mechanische luchtafzuiging werkt.

Astma
Het Astma Fonds adviseert om 24 uur per dag te ventileren. Volgens het Astma Fonds is het een fabeltje dat het voldoende is om regelmatig het raam open te zetten. De frisse lucht die binnenkomt is namelijk na een half uur verdwenen. Goed ventileren doe je 24 uur per dag en is bedoeld om meer zuurstof binnen te krijgen en schimmels minder kans te geven. Dus altijd de roosters open of de (klap)ramen op een kier. Voor wie het heeft: altijd het mechanische ventilatiesysteem aan. Slechte ventilatie in huis kan ook voor gezonde mensen tot gezondheidsproblemen leiden zoals ademhalingsproblemen, hoofdpijn en allergieën. Voor mensen met luchtwegklachten is vooral het afvoeren van vocht van belang. Huisstofmijt en schimmels gedijen in droge lucht namelijk minder goed.
Het advies is om roosters en ramen verder open te zetten als er meer mensen in de kamer zijn.