Persoonlijk energieplan: je eigen leven besturen

Móet je elke dag aan het werk, of mag je weer lekker aan de slag? Kost het je energie of geeft het je energie? Het is zinvol om eens stil te staan bij je loopbaan, je keuzes en het effect ervan op je energieniveau. “Een persoonlijk energieplan maakt duidelijk in welke situatie je zit, welke keuzemogelijkheden je hebt en wat dit betekent voor je energieniveau, vertelt Mariëtte Sebregts, sr. adviseur arbeid en organisatie van HumanCapitalCare.”

Het persoonlijk energieplan is onderdeel van de workshop Energiek en weerbaar in je (loop)baan. Mariëtte Sebregts heeft deze workshop gegeven bij scholen, overheid en in het bedrijfsleven. “Iedere keer merk ik weer hoeveel inzicht het mensen biedt. Het leert mensen terug en vooruit te kijken: hoe zit het precies in mijn werk: waar krijg ik energie van, wat geeft me stress? Waar kan ik invloed op uitoefenen en waarop niet? Juist de bewustwording van situaties en keuzes is waardevol.”

JD-R model
De basis van deze workshop ligt in het JobDemands-Resources (JD-R-)model. Uit onderzoek blijkt dat het versterken van je energiebronnen een dempend effect heeft op de stressreacties.

Cirkel van invloed
De workshop werkt met de Cirkel van invloed. “Zaken waar je geen invloed op hebt, moet je accepteren anders blijft je dat negatieve energie geven. Dat geldt zeker ook voor het onderwijs”, legt Mariëtte Sebregts uit. “Sommige zaken veranderen nu eenmaal niet. Als je je daaraan blijft ergeren, kost dat alleen maar energie. De vraag is dus: hoe ga je ermee om? En op welke zaken heb je wel invloed? Wat geeft je energie? De focus ligt met name op de positieve zaken. Hoe zorg je dat je dit versterkt? De belangrijkste drie bronnen waar je je batterij mee oplaadt zijn: ontwikkeling, autonomie en steun. Maar ook persoonlijke zaken zoals optimisme of een goede conditie spelen een rol bij je weerbaarheid.”

Activerende training
De workshop is echt een activerende training. Geen Powerpoint-presentatie, maar samen aan de slag door middel van oefeningen. “Mensen gaan echt de diepte in. Moeten goed nadenken/voelen en aangeven waar ze nu staan en hoe ze zelf de regie over hun energiebalans kunnen houden. Daarin spelen ook privézaken een rol. Dit is soms best confronterend, bijvoorbeeld als mensen laag in hun energie zitten. Maar het geeft ze wel inzicht en leert ze voor zichzelf op te komen, afspraken te maken. Want iedere deelnemer moet een plan van aanpak voor de korte en lange termijn maken om weer energiek en weerbaar in het leven te staan.”

Voor medewerkers en leidinggevenden
De workshop Energiek en weerbaar in je (loop)baan is laagdrempelig en bedoeld voor groepen medewerkers en/of leidinggevenden. Voor deze laatsten kan het zowel op het persoonlijke vlak als in de leidinggevende rol van waarde zijn.
De workshop duurt een dagdeel en meestal is er nog een terugkommoment (ook een dagdeel). Inschrijven kan voor eigen groepen of als open inschrijving. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mariëtte Sebregts, sr. adviseur arbeid en organisatie van HumanCapitalCare via: m.sebregts@humancapitalcare.nl.