Overgangsklachten serieus nemen

In de overgang kunnen vrouwen veel klachten ervaren, zowel lichamelijk als mentaal. Klachten die ze niet altijd in verband brengen met de overgang. In het onderwijs – waar vooral vrouwen werken – kan het verzuim hierdoor toenemen.

 

De meeste vrouwen raken gemiddeld rond hun 51ste in de overgang. 80 procent van hen ervaart klachten die uiteenlopen van vermoeidheid, opvliegers, onrust, droge slijmvliezen en zelfs veranderende stembanden tot stemmingswisselingen, concentratieproblemen en depressie. In het onderwijs is het overgrote deel vrouw – in het primair onderwijs zelfs 85 procent – waardoor de frequentie van klachten en zelfs verzuim hoger liggen dan in de meeste andere sectoren.

Statistieken m.b.t. overgangsklachten

  • 20 procent van de vrouwen ervaart geen tot weinig klachten.
  • 50 procent ervaart klachten die als hinderlijk worden ervaren en het levensplezier negatief beïnvloeden.
  • 30 procent ervaart heftige klachten die de vrouwen beperken in de dagelijkse bezigheden en waarvoor de huisarts wordt bezocht.

Opvliegers

Stemmingswisselingen kunnen heel intens zijn en het effect wordt vaak onderschat. Begrip van de omgeving maakt deze fase een stuk makkelijker. En er is weinig zo vervelend als het ontbreken van energie, toch is vermoeidheid een van de meest gehoorde klachten bij vrouwen in de overgang. Veel vrouwen ervaren lange perioden van lusteloosheid en vermoeidheid. Daarnaast krijgt zo’n 60 tot 80 procent van de vrouwen opvliegers als ze in de menopauze zitten: een plotseling, tijdelijk gevoel van warmte dat zich verspreidt over het lichaam. Bij veel vrouwen uit het zich vooral door blozen op het gezicht en een duidelijke verhoogde temperatuur van het bovenlichaam.

Klachten herkennen
Veel klachten doen zich plotseling voor en kunnen dan ook weer een tijdje wegblijven. Zeker in de beginperiode (al ruim 2 jaar voor de menopauze) worden klachten daardoor niet in verband gebracht met de overgang. Jammer, want herkenning is de eerste stap in de aanpak. Ook rust, ontspanning en beweging zijn belangrijk. Soms kunnen hormonen uitkomst bieden.

Hulptroepen
Gemiddeld duurt de overgang 12 jaar; vrouwen die erg veel last hebben van deze klachten kunnen hierdoor verzuimen. Ervaart u veel last van de overgang? Zoek dan contact met uw huisarts of een zorgconsulent, dit is een BIG-geregistreerde verpleegkundige die hierin gespecialiseerd is. Kijk op www.overgangsconsulente.com. Voor sommige schooldirecties loont het de moeite om een overgangsconsulente op locatie voorlichting te laten geven. En wist u dat de zorgverzekeraar in veel gevallen ook een vergoeding biedt voor overgangszorg?