Leren van de Noorderburen: veel geluk, minder stress

Uit onderzoek van de Verenigde Naties uit 2016 blijkt dat Scandinaviërs erg gelukkig zijn. Dat heeft onder meer te maken met hun werk-privébalans. Wat kunnen we leren van hun lagom, fika en hygge

IJsland, Finland, Noorwegen én Zweden prijken al jaren in de top 10 van de gelukkigste landen ter wereld. Denemarken staat steevast als koploper op nummer 1. Wat is hun kunst van het leven?

Lagom
De Zweden hebben een eigen geluksfilosofie: lagom. Dat betekent: niet te veel, niet te weinig, maar precies goed. Zweden zijn gedreven en werken hard, maar zijn niet één met hun werk. Ze werken precies genoeg en verkiezen balans, middelmaat en collectiviteit boven individualisme, hiërarchie en overwerk. Ze hechten waarde aan hun privétijd en gebruiken deze om te ontspannen. Juist doordat de Zweden een duidelijke scheiding kennen tussen werk en privé, hebben zij meer rust en wordt de kans op een burn-out kleiner.

Fika
Belangrijke elementen van geluk in het Noorden zijn gemeenschapszin en solidariteit. Fika is de beroemde koffie-met-taart-pauze. Thuis, maar zeker ook op het werk; een moment om te vertragen en de goede dingen van het leven te ervaren. De fika is heilig en wordt op het werk doorgaans tweemaal per dag op vaste tijden gehouden want collegialiteit is erg belangrijk en juist als je het druk hebt, wil je dat nog wel eens vergeten. Dus een momentje om je collega’s te ontmoeten. Belangrijk voor de werksfeer en de motivatie. En vaak ontstaan de beste ideeën tijdens de fika. Ook is wetenschappelijk bewezen door de universiteit van Linkoping en die van Grant Thornton dat de fika een boost is voor je productiviteit en je stresslevels laat zakken. Zo werk je met meer plezier en spaar je tijd.

Hygge
De Denen staan al een paar jaar op de eerste plaats van de gelukkigste landen ter wereld. Dat komt onder meer door hyggen: de Deense manier van genieten van het leven. Doordat de overheid zo goed georganiseerd is, kunnen de Denen zich concentreren op andere zaken zoals de dingen die de ziel bevredigen (familie en vrienden uitnodigen voor een etentje), maar krijgen ze ook de mogelijkheid om dingen te creëren en te ontwerpen en met een open blik naar de wereld te kijken. Overleven versus leven. Het belangrijkste in hyggen is om de dingen los te laten.

Levensgeluk
Geluk is dus ‘een way of life’ die de Scandinaviërs maar al te goed onder de knie hebben. Een set van factoren en culturele gewoonten die zij (in grote mate) hanteren. Natuurlijk kun je de Scandinavische gewoonten zelf ook inzetten voor meer levensgeluk. Zowel privé als op het werk.