Lachen is gezond

Volgens een Belgisch gezondheidsplatform toont nieuw onderzoek aan dat lachen op de werkvloer de productiviteit ‘spectaculair’ kan verbeteren. Daarnaast is lachen ook gewoon gezond, zo is te lezen op www.overduurzameinzetbaarheid.nl.

Lachen is niet alleen leuk, het werkt ook stressverlagend; je voelt je beter als je lacht. En dat komt de sfeer op de werkvloer en de verhouding met je collega’s vaak ten goede, stelt gezond.be. Lachen om een goeie grap kan vooral in gespannen situaties en bij werkstress precies díe relativering brengen die op zo’n moment noodzakelijk is. Het relativeert het belang van waar je mee bezig bent.

Endorfine
Lachen is ook goed voor de gezondheid. Als je lacht komt er zes keer meer zuurstof in je longen dan normaal. Je ademhaling wordt dieper en je bloedcirculatie neemt toe. Je produceert adrenaline en endorfines en je lichaamstemperatuur stijgt met een halve graad. Je buik, je ribbenkast, alles komt in beweging. Ook je keel, je stembanden en je luchtpijp doen mee. Weet je trouwens dat je maar liefst twintig spieren gebruikt als je alleen maar glimlacht?

Positieve humor
Lachen is dus belangrijk voor de werksfeer en voor uw gezondheid, maar het moet dan wel om ‘positieve humor’ gaan. Pest- en roddelgedrag is contraproductief. Grappen die kwetsend zijn voor collega’s zijn ook not done.

Nieuwe energie
Positieve humor, waarbij niemand uitgelachen wordt, is erg effectief om het werk aangenaam en productief te maken. Na de grap gaat iedereen met vernieuwde energie weer aan het werk. Beter en intensiever. Sommige werkgevers gebruiken humor op de werkvloer om de productiviteit te verhogen. Ze moedigen humor aan, vertellen zelf soms een grapje of ze laten hun collega’s naar een grappig audiofragment luisteren. Op deze manier komt humor de productiviteit ten goede en is het een krachtig instrument om de werksfeer te verbeteren en conflicten op te lossen.

Er zijn ook organisaties die workshops lachen verzorgen. Zie bijvoorbeeld www.workshoppen.nl.