Inzicht in stresspatronen

Kortdurende stress is niet erg, langdurige stress wel. Maar wat is stress eigenlijk? Wat voel je dan, en hoe herken je het? Inzicht in patronen is de eerste stap in het leren omgaan met stress. In de eendaagse workshop Inzicht in stresspatronen leert bedrijfsmaatschappelijk werker Monique Remery hoe je stress herkent en hoe je ermee omgaat.

Monique: “De workshop is interactief: theorie met bewezen modellen, filmpjes en opdrachten. Dus enerzijds kennisoverdracht, maar de focus in deze workshop ligt echt op het zelf ervaren in je eigen lijf. Ik leg uit wat stress is, wat het doet met je lichaam en welke lichamelijke, psychische en gedragsmatige signalen kunnen optreden. Maar daarnaast laat ik het mensen zelf voelen. Want mijn ervaring is dat veel mensen blinde vlekken hiervoor hebben. Juist door het zelf te ervaren en gewaar te worden wat er in je lijf gebeurt, blijf het mensen beter bij. Ik doe daarvoor verschillende oefeningen.”

Met zijn 2-en op een flip-over
“Ga maar eens met twee man op een flip-over staan die steeds verder gehalveerd wordt: wat gebeurt er met je lijf als iemand over je grens gaat en je je niet langer comfortabel voelt? Dat is bij iedereen anders. Door het zelf te ervaren, leer je de signalen van jouw eigen lijf te herkennen en zie je je reactiepatroon. Ik heb deze workshop pas nog gegeven aan mensen die vooral uit het onderwijs kwamen en dan zie je gebeuren wat er in het werk soms ook gebeurt. Iemand komt te dicht bij – letterlijk of figuurlijk – en dat wil je niet. Door te leren ervaren wat er in je lijf gebeurt (rood hoofd, rusteloos, niet ontspannen, zweten, machteloos) leer je het moment te herkennen waarop je moet zeggen: tot hier en niet verder. Zo herken je patronen en kun je zoeken naar andere opties.”

Tijdverspillers
“De workshop gaat in op oorzaken van werkstress en hoe je daarmee om kunt gaan. Kun je de situatie of jezelf veranderen? Zo niet, dan moet je het accepteren of weggaan. Ook de balans werk-privé en timemanagement komen aan bod. Monique: “Cursisten geven aan wat ze belangrijk vinden in hun leven en hoeveel tijd ze daaraan willen besteden. Daarna moeten ze aangeven hoeveel tijd ze echt aan deze zaken besteden. Dan zie je vaak dat prioriteiten verkeerd liggen en dat je moet leren om toe te komen aan de zaken die je echt belangrijk vindt. Bijvoorbeeld door tijdverspillers aan te pakken. Dus stel prioriteiten, maak een realistische planning, leer delegeren en los te laten, kijk waar je energie van krijgt, ga na of je iets voor jezelf doet of voor een ander, stel onaangename zaken niet uit en vraag hulp.”

Iets voor jou?
De cursisten van de vorige workshop waren zeer tevreden en gaven na afloop aan dat ze zich vooral bewust waren geworden van hun knelpunten en risico’s. Duidelijk was waar voor hen de uitdagingen liggen. De workshop is ook bedoeld om ervoor te zorgen dat werkstress niet omslaat in lichamelijke en mentale klachten.
Wil je meer informatie over deze workshop? Neem dan contact op met Monique Remery, bedrijfsmaatschappelijk werker bij HumanCapitalCare via m.remery@humancapitalcare.nl of 06 – 34.65.61.04. Voor de workshop die één dag duurt, is een open inschrijving. De kosten bedragen € 300,- per persoon.