Gelukkiger in groene omgeving

Gelukkiger in groene omgeving

Behoefte aan frisse lucht in uw klaslokaal of thuis? Zet dan enkele luchtzuiverende planten neer. Onderzoek wijst uit dat we van ‘groen’ ook gelukkiger worden.

Wanneer planten groeien, vangen zij koolstofdioxide op. Daarnaast produceren ze zuurstof wat luchtzuiverend werkt. Planten die veel zuurstof produceren, zijn de goudpalm of de damespalm (hele zuiverende planten) en de vrouwentongen (sansevieria). Naast zuurstof zorgen planten ook voor een betere gemoedstoestand.

Vitamine G
Vele onderzoeken (o.a. Het Europese Centrum voor Milieu en Volksgezondheid, 2012 of van J. Maas, 2009) tonen aan dat mensen in een groene omgeving beter werken, gelukkiger zijn, minder geplaagd worden door stress en angstigheid en zich gezonder voelen. Ze zijn het ook. Dat komt vooral omdat groen helpt tegen stress. Het is vitamine G. Wat telt is de dagelijks blootstelling aan groen in eigen huis of klaslokaal en tuin, afbeeldingen van landschappen aan de muur, het ‘postzegelgroen’ in de buurt, het verwilderde groen aan de randen van bebouwing en de stadsparken. Onderzoeken laten daarnaast zien dat mensen in een groene omgeving socialer zijn dan in een jungle van steen en beton. Natuur werkt als een soort pleister voor de geest.