Chocoladedip

Chocoladedip

Bijna de helft van de volwassen Nederlanders is (veel) te zwaar. Steeds meer mensen krijgen diabetes en hart- en vaatziekten als gevolg van ongezonde voedingsgewoonten. Een gezond voedingspatroon is van belang om overgewicht en chronische ziekten tegen te gaan.

Veel mensen grijpen naar koffie, cola, Snickers of Mars op het moment dat ze een dipje hebben. Ze denken dat ze zo op de been blijven. Ten onrechte heerst het gevoel dat dit energie geeft. De dip erna is echter vele malen groter. Het is beter om te kiezen voor gezonde voeding, die levert voldoende voedingsstoffen en houdt je langer op de been. Bovendien draagt het bij aan het voorkomen van chronische ziekten en daardoor verzuim. Mensen met een gezond gewicht hebben minder risico op ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten en psychosociale problemen. Werknemers met obesitas verzuimen aantoonbaar meer werkdagen dan werknemers met een normaal gewicht, stelt het loketgezondeten.nl (RIVM, ministerie van SZW).

Gangbare voedingsregels
Het is bijna onmogelijk om elke dag alle voedingsstoffen in de juiste hoeveelheid binnen te krijgen. Dat hoeft ook niet. Het gaat er om dat je gemiddeld, over een langere periode van ongeveer 1 à 2 weken, voldoende van alle voedingsstoffen binnenkrijgt. De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum is de basis voor gezond eten. Centraal staan de vijf regels die aangeven hoe iemand gezond kan eten:

  • eet gevarieerd
  • eet niet te veel en beweeg
  • gebruik minder verzadigd vet
  • eet volop groente, fruit en brood
  • ga veilig met voedsel om.

Handige app
Om gezond eten makkelijker te maken, heeft het Voedingscentrum de Eetmeter ontwikkeld: een eetdagboek waarin je dagelijks invult wat je eet en drinkt. Vul in wat je eet en drinkt tijdens het ontbijt, de lunch, het avondeten en tussendoor en de Eetmeter berekent of je van een voedingsstof genoeg, te veel of te weinig binnenkrijgt. Je kunt het dagboek en de resultaten downloaden en printen. Wellicht nog makkelijker is de app Mijn Eetmeter. Met deze app heb je altijd een eetdagboek op zak. Waar je ook bent, met of zonder internetverbinding. Mijn Eetmeter app geeft je inzicht in 25 verschillende voedingsstoffen: van vitamines en mineralen, tot vetten en koolhydraten. Alle gegevens komen uit de Levensmiddelendatabank van het Voedingscentrum en RIVM. Hiermee ben je altijd verzekerd van de meest betrouwbare gegevens over je voeding. Met de ingebouwde BMI-meter krijg je grip op je gewicht.