11 procent van verzuim komt door KANS

Klachten aan Arm, Nek en/of Schouder (KANS) leiden tot veel en bovendien langdurig verzuim – 3 maanden is echt geen uitzondering. De vraag is natuurlijk: hoe kun je deze klachten voorkomen?

 

Arbobalans 2014 (TNO) geeft aan dat maar liefst 11 procent van het verzuim van KANS-klachten komt; andere instanties komen met nog hogere cijfers. En uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden kwam naar voren dat maar liefst 2 op de 3 werknemers met een beroepsziekte (274.000) te maken had met een beroepsgerelateerde aandoening aan het bewegingsapparaat.

 

Hoe kom je eraan?

KANS is een verzamelnaam voor aandoeningen aan handen, polsen, ellebogen, armen, schouders en nek waarbij tintelingen, een doof gevoel, pijn en krachtsverlies kunnen optreden. Klachten worden niet alleen veroorzaakt door herhaalde bewegingen; daarom doet de internationaal gebruikte term RSI geen recht aan wat bekend is over de oorzaak en diagnostiek. Ook langdurig in dezelfde houding werken, veel precisiewerk of kracht, extreme standen van de gewrichten of een combinatie hiervan gedurende een groot deel van de dag spelen een rol. Net als werk/tempodruk, onvoldoende pauzes of persoonlijke factoren zoals perfectionisme.

 

Hoe kun je het voorkomen?

Belangrijk is om op voorhand de risicofactoren te bekijken. Denk aan:

  • Ergonomie van de werkplek zodat spieren bijvoorbeeld niet onnodig belast worden door een ongunstige houding of omdat de werkplek niet goed ingesteld is. Meubilair is tegenwoordig goed instelbaar, maar instructies moeten wel ter harte worden genomen.
  • Ondersteunende middelen zoals instelbare werktafels, armsteunen, aangepast gereedschap, instructiefilmpjes, hulpmiddelen als een krukje om op te zitten, etc.
  • Te weinig bewegen: beweeg regelmatig ter voorkoming van klachten.
  • Een hoge werkdruk: dat leidt vaak tot een verkrampte houding. Maak werkdruk bespreekbaar.
  • Repeterende bewegingen of eenzijdige taken: zorg voor afwisseling van taken en functies, probeer te rouleren.
  • Omgevingsfactoren zoals tocht of geluid. Mensen kunnen zich hierdoor moeilijker  concentreren wat leidt tot spanning en/of een verkrampte houding.
  • Persoonlijke factoren: perfectionistische/gedreven mensen hebben meer kans op klachten.

 

Samenspel

Klachten hangen vaak met elkaar samen. Als iemand het druk heeft, is zijn houding vaak gespannen, neemt hij minder pauzes om het werk toch af te krijgen, beweegt hij minder en zo gaat het van kwaad tot erger. Vaak moet het patroon doorbroken worden. Het is belangrijk dat leidinggevenden signalen (leren) herkennen en zaken als werkdruk bespreekbaar maken. En een preventiemedewerker kan de werkplek onderzoeken en (laten) aanpassen.

 

Advies op maat

Als adviseur op het gebied van arbeid, vitaliteit en gezondheid adviseert en traint  HumanCapitalCare veel organisaties om preventief de vinger aan de pols te houden. Van QuickScans om werkplekken te onderzoeken en instructies te geven tot workshops van medewerkers of trainingen aan preventiemedewerkers en leidinggevenden. Uiteraard afgestemd op uw branche.

 

Interesse?

Maak een afspraak om snel en efficiënt inzicht te krijgen in werktaken – werktijden –werkwijze – werkplek – werkdruk. Om zo KANS-klachten te voorkomen en aan te pakken. Dat loont, want het bijbehorende verzuim is vaak langdurig – verzuim van 1 tot meer 3 maanden is heel normaal. Mail j.postma@humancapitalcare.nl of bel 040 – 20 66 900 en vraag naar Jitske Postma.