Werk hoeft niet als werk te voelen

Een vertrouwde pedagogisch medewerker biedt een kind op de kinderopvang sociaal-emotionele veiligheid. Ook voor ouders is het fijn om een vast aanspreekpunt te hebben. Er is niet voor niets bij wet een vaste-gezichtencriterium opgesteld. Binnen de kinderopvang is inzetbaarheid dan ook van groot belang. HR Manager Gera de Bijl-Korthouwer van Kindercentra Puck&Co vertelt hoe zij zich, samen met HumanCapitalCare, inzet voor vitaliteit en duurzame inzetbaarheid.

Puck&Co begon 25 jaar geleden in een woonhuis en is inmiddels uitgegroeid tot een organisatie met 220 medewerkers en maar liefst dertig locaties verspreid over het land. “Om te voorkomen dat we allemaal losse eilandjes worden, hebben we ons werkgebied opgedeeld in zes regio’s,” legt Gera uit. “Elke regio wordt aangestuurd door een locatiemanager. Hij of zij is de verbindende factor tussen de medewerkers op locatie en het management. Op die manier houden we de lijnen kort en de verbinding in stand.”

Quote Puck&Co2
Logo Puck & Co

Een gezamenlijke ambitie voor alle locaties

Gera benadrukt dat Puck&Co medewerkers de ruimte moeten voelen om gezamenlijk dingen te ondernemen en initiatieven te ontplooien. “Niet alleen met het eigen team, maar vooral ook binnen de regio. Ondanks onze groei willen we eenheid blijven uitstralen. Een gezamenlijke ambitie voor alle locaties is daarom belangrijk. HumanCapitalCare heeft voor ons drie ambitiesessies opgezet, waaraan de OR als afvaardiging van onze medewerkers heeft deelgenomen. Onder leiding van HumanCapitalCare brainstormden we over vitaliteit en duurzame inzetbaarheid en over onze ambitie daarin. De conclusie: werken bij Puck&Co hoeft niet te voelen als werken, omdat we met passie en plezier samen ons vak uitoefenen. Dat streven we na.”

Veerkracht, nu en in de toekomst

Puck&Co stuurt dus erg aan op plezier op het werk. “Wij zijn van mening dat je pas plezier naar kinderen en hun ouders kunt uitstralen als je graag naar je werk gaat. Daarom doen we er alles aan om onze mensen gemotiveerd, veerkrachtig en vitaal te houden,” aldus Gera. ”Aan de hand van de uitkomsten van de ambitiesessies, hebben we met behulp van HumanCapitalCare een integraal vitaliteitsbeleid ontwikkeld dat over de volledige organisatie is uitgerold. “Om het voor iedereen concreet en behapbaar te maken, wordt een jaarkalender geïntroduceerd met doorlopende acties op het gebied van vitaliteit en inzetbaarheid. Zo hebben we een interne coach, bieden we opleidingen aan in het kader van leefstijl en mindset en mogen onze medewerkers deelnemen aan het programma ‘Veerkrachtig, nu & straks’. Hiermee willen we zorgen voor veerkracht. Nu en in de toekomst.

Onderlinge verbondenheid

Door volgens het bottom-up principe regelmatig het gesprek aan te gaan met ‘de werkvloer’, houdt Puck&Co de verbinding met haar medewerkers in stand. “We vragen ze elk kwartaal om feedback. Wat gaat goed, welke verbeterpunten zijn er en zijn er ideeën waar wij samen mee aan de slag kunnen? Ook het benaderen van vitaliteit gebeurt vanuit verschillende invalshoeken. Niet alleen vanuit de organisatie als geheel, maar ook vanuit de leidinggevenden, teams en individuele medewerkers. Het blijven zoeken naar die verbinding is met zoveel locaties een behoorlijke uitdaging, maar het is wel een grote ambitie die we hebben.”

Profielfoto_Gera de Bijl_Puck&Co

HumanCapitalCare blijft ons verrassen

Gera de Bijl-Korthouwer - HR-Manager, Kindercentra Puck&Co

Het feit dat Puck&Co haar HR-doelen niet alleen hoeft waar te maken, maar dit samen met HumanCapitalCare doet, zorgt voor veel rust. “HumanCapitalCare geeft ons echt het gevoel dat we gezamenlijk werken aan onze ambities. Op het moment dat we ergens tegenaan lopen, lossen we het samen op. Ze kijken op een eerlijke manier naar onze organisatie en doen geen beloftes die ze niet kunnen waarmaken. Ze hanteren een open, kritische en proactieve manier van communiceren. Ik ga al heel wat jaren mee in HR-land en toch slaagt HumanCapitalCare er nog regelmatig in me te verrassen. Op die manier leveren ze niet alleen een positieve bijdrage aan mijn dagelijkse portie werkplezier, maar betekenen ze ook echt meer voor onze organisatie.”

contacts
Samen aan ambities werken betekent meer.
Neem contact met ons op.

Meer praktijkverhalen over samen werken aan goed werkgeverschap

Gerelateerde klantverhalen - Rexroth NL


Bosch Rexroth

Bosch Rexroth is een technisch bedrijf met een aanzienlijk machinepark en focus op digitalisering. Ze wil een moderne werkgever zijn en medewerkers zijn nog altijd het belangrijkste kapitaal. Daarom werkt Bosch Rexroth sinds 2017 samen met HumanCapitalCare om hen gezond, gemotiveerd en competent te houden.

Lees het klantverhaal

Gerelateerde klantverhalen - NLR NL


NLR

Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) wil dé plek zijn voor medewerkers met een passie voor techniek. Door de hypermoderne faciliteiten en vooral ook door hen te stimuleren zich persoonlijk te ontplooien en hun talenten te benutten. HumanCapitalCare draagt al twaalf jaar bij aan deze ambitie van NLR.

Lees het klantverhaal