Medewerkers belangrijkste kapitaal

Rexroth, onderdeel van de Robert Bosch groep, is specialist in aandrijf- en besturingstechniek. Op het hoofdkantoor in Boxtel worden complete applicaties gemaakt voor uiteenlopende bewegingsoplossingen. Alhoewel Bosch Rexroth een technisch bedrijf is met een aanzienlijk machinepark en focus op digitalisering, zijn medewerkers voor het bedrijf nog altijd het belangrijkste kapitaal. Sinds 2017 werkt Bosch Rexroth daarom samen met HumanCapitalCare om hen gezond, gemotiveerd en competent te houden.

Bosch Rexroth wil een moderne werkgever zijn. Niet alleen op het gebied van (secundaire) arbeidsvoorwaarden, maar vooral ook door de omgang met haar personeel. “Natuurlijk is techniek ontzettend belangrijk in een bedrijf als het onze,” geeft HR Business Partner Ronald Balmer toe. “Maar zonder onze medewerkers zijn we nergens. Zij zijn ons belangrijkste kapitaal. Daarom zorgen we graag goed voor ze en zetten we hoog in op persoonlijke aandacht.”

Quote Rexroth
Logo Rexroth

We Move to Health

De Bosch Rexroth slogan ‘We Move to Win’ komt voort uit de ambitie om de allerbeste te zijn in bewegingsoplossingen. De HR-afdeling heeft als variant de campagnenaam ‘We Move to Health’ in het leven geroepen voor een duurzamere inzetbaarheid. “Twee jaar geleden was een groep studenten van de Fontys Sporthogeschool bereid mee te denken over het vitaler maken van onze medewerkers. Zij bedachten een kalender met elke maand een ander thema. Denk aan ‘Omgaan met stress’, ‘Bewegen op de werkplek’ en ‘Zitten is het nieuwe roken’.”

Profielfoto_Ronald Balmer_Rexroth

Continu in beweging

Ronald Balmer - HR Business Partner, Bosch Rexroth

Sinds Bosch Rexroth samenwerkt met HumanCapitalCare is de organisatie volgens Ronald voortdurend in beweging. “En dat past bij ons. De markt waarin we werkzaam zijn, verandert ook continu. Het is dus van groot belang dat onze medewerkers meebewegen. Met HumanCapitalCare brainstormen we over wat deze verandercultuur betekent voor onze medewerkers en hoe we de bereidheid tot innoveren vergroten. Dit continue sparren is een heel belangrijk onderdeel van onze samenwerking. HumanCapitalCare is geen product dat we inkopen. Zij is een gelijkwaardige partner die ons op alle fronten helpt en sterker maakt.”

Gevarieerd aanbod aan workshops

Met de vitaliteitskalender hebben we een continu, structureel middel om onze medewerkers optimaal te faciliteren in gezondheid en vitaliteit. HumanCapitalCare denkt mee over de invulling hiervan en sluit haar werkzaamheden voor Bosch Rexroth hierop aan. Er is veel animo voor de gezamenlijk georganiseerde workshops, die variëren van een virtuele zwemtraining tot aan mindfulness. In het kader van het vele thuiswerken door corona, kunnen medewerkers die daar behoefte aan hebben zich bovendien inschrijven voor workshops die verbinden en die hen leren omgaan met eenzaamheid.”

Kennis, bewustwording en zelfredzaamheid

“De samenwerking met HumanCapitalCare werpt echt zijn vruchten af,” vindt Ronald. “Het is mooi om te zien hoe de belangstelling voor de workshops blijft groeien. We moeten regelmatig extra data inplannen, omdat er meer aanmeldingen zijn dan we in één sessie kwijt kunnen.” Omdat Bosch Rexroth een grote diversiteit aan medewerkers heeft, biedt het bedrijf een breed scala aan vitaliteitsactiviteiten aan. Behalve workshops enthousiasmeren ze hun collega’s ook voor een gezondere leefstijl door bijvoorbeeld het lopen van een ommetje. Ze houden het aanbod bewust laagdrempelig, om zo de kennis, bewustwording en zelfredzaamheid bij een grote groep medewerkers te vergroten.

Eyeopeners

Ook het Preventief Medisch Onderzoek (PMO), het eerste project van HumanCapitalCare voor Bosch Rexroth, heeft in grote mate bijgedragen aan het verkrijgen van inzichten en het creëren van bewustzijn. “Het PMO leverde meteen een aantal eyeopeners op. Zo bleek dat een aantal medewerkers last had van ongewenst verbaal gedrag. We hebben samen met HumanCapitalCare direct twee trainingen opgezet voor leidinggevenden. Eentje om het thema bespreekbaar te maken en één om duidelijk te maken hoe je omgaat met ongewenst gedrag op je afdeling.”

 

Het werken met gevaarlijke stoffen

Verder is ook de Risico-Inventarisatie en -evaluatie (RI&E) bij HumanCapitalCare ondergebracht. “We willen elk risico waaraan onze medewerkers worden blootgesteld inventariseren en minimaliseren. Zo worden de medewerkers die in aanraking komen met gevaarlijke stoffen periodiek onderzocht. Fysiek en door middel van een vragenlijst. Door deze constante monitoring en de uitgebreide data-analyse van HumanCapitalCare weten we zeker dat er geen onverwachte dingen gebeuren.”

contacts
Ook op zoek naar een partner?
Bel of mail ons. We zijn graag van betekenis.

Meer praktijkverhalen over samen werken aan goed werkgeverschap

Gerelateerde klantverhalen - Puck&Co NL


Puck & Co

Binnen de kinderopvang is inzetbaarheid van groot belang. Een vertrouwde pedagogisch medewerker biedt een kind op de kinderopvang sociaal-emotionele veiligheid. Ook voor ouders is het fijn om een vast aanspreekpunt te hebben. Kindercentra Puck&Co zet zich, samen met HumanCapitalCare, in voor vitaliteit en duurzame inzetbaarheid.

Lees het klantverhaal

Gerelateerde klantverhalen - Unilever NL


Unilever

Iedere dag gebruiken maar liefst 2,5 miljard mensen een Unilever-product. Wereldwijd zetten 160 duizend medewerkers zich hier elke dag voor in. Om de 2.500 Nederlandse werknemers te ondersteunen in gezond, gemotiveerd en competent werken, ging Unilever vier jaar geleden samenwerken met HumanCapitalCare.

Lees het klantverhaal